HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, Türkiye'nin ihtiyacının erken seçim olmadığını belirterek, "Koalisyon yoluyla hükümet kurmanın önünde bir engel de yoktur. En yakın olasılık, seçimlerde birinci ve ikinci çıkan partiler arası bir koalisyonun kurulması." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, HDP Van İl Başkanlığı'nda HDP Van Milletvekilleri ve parti yöneticileri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de en kısa zamanda bir koalisyon hükümeti kurulmasını istediklerini belirten Yüksekdağ, bunun için gerekli desteği de her zaman vermeye hazır olduklarını söyledi. Türkiye'nin ihtiyacının erken seçim olmadığını savunan Yüksekdağ, "Koalisyon yoluyla hükümet kurmanın önünde bir engel de yoktur. O nedenle tartışılan erken seçim gündeminin Türkiye'nin gündemi olmadığını çok net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Biz o nedenle erken seçim seçeneğini reddediyoruz. En yakın olasılık, şu anda seçimlerde birinci ve ikinci çıkan partiler arası bir koalisyonun kurulması. Çok büyük olasılıkla Davutoğlu ikinci çıkan partiye yani CHP'ye teklif götürecek. Bu teklif ve seçenek konusunda bizim dışarıdan destek verebileceğimizi, bu koalisyon bileşiminin oluşturulmasının önünde bir engel teşkil etmeyeceğimizi ve gerekli ön açıcı tavrı ortaya koyacağımızı ifade ettik."

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun MHP lideri Bahçeli'ye 'Hükümet kuralım, Başbakan son ol" teklifini de değerlendiren Yüksekdağ, "Partiler arasında bu tip görüşmelerin olması doğaldır. Sayın Kılıçdaroğlu da demek ki Bahçeli'ye böyle bir teklif götürmüş. Bu tip görüşmeler partiler arasında yapılabilir. Bizim özel olarak bu teklif veya CHP- MHP kombinasyonu konusunda lehte veya aleyhte yorum yapma durumumuz yok. Bizim için temel olan şey eğer bir CHP- MHP koalisyonu kurulacaksa, mutlaka ve mutlaka bir koalisyonun ayakta kalmasının temel şartı olan bir şartı yerine getirmesi gerekir. Türkiye'nin barışı ve çözüm süreci konusundaki görevi yerine getirmesi gerekir. O nedenle bütün koalisyon teklifleri bütün muhataplarından bağımsız olarak mutlaka ve mutlaka demokratik ve ve çözüm süreci konusunda görevini yerine getirecek mi, getirmeyecek mi bu soruya cevap bulmak zorundadır."

Halkın AK Parti hükümetinin nereden nereye geldiğini çok iyi gördüğünü aktaran Yüksekdağ konuşmasına şöyle devam etti: “AKP'nin yenilgisinin temel nedenlerinden birisi çözüm sürecinde verdiği sözleri tutmamış olmasıdır. AKP hükümeti çok yanlış kaba bir matematik hesabı yaptı. Siyasi matematiği kullanmadı. Bugün hangi hükümet hangi koalisyon kurulursa kurulsun, eğer demokratik çözüm sürecinin önceliklerine bir değer vermezse kaybeder. Sayın Bahçeli'nin dediği gibi kırmızı çizgilerle memleketi bölmeye devam ederlerse kırmızı çizgi diye diye memleketi böldüler parsellediler. En büyük tekçiler en başta gelen bölücüler haline geldi. Çünkü kırmızı çizgilerle böldüler memleketi. Bu bölünmüşlüğün üstesinden gelmesi gerekiyor. Bizim de her koalisyona vereceğimiz desteğin ölçüsü budur."