Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan kazandığı tazminat için ‘haram parayı heykele yatırmam’ diyen heykeltıraşın Cumhurbaşkanına hakaretten 4 yıl 8 aya kadar hapsi istendi. İddianamede şüphelinin Cumhurbaşkanı’nın kazancını gayrimeşru yollardan elde ettiğinin ima ettiği belirtildi.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta inşa ettiği ‘İnsanlık Anıtı’ için Erdoğan başbakan olduğu dönemde ucube dediği için 10 TL manevi tazminata mahkum olmuştu. Heykeltıraş Aksoy da bir röportajında ”Haram parayı heykele yatırmam” ifadelerini kullanmıştı.

Aksoy’un bu sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan hakaret gerekçesiyle şikayette bulundu. Basın Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Aksoy’un henüz kesinleşmeyen karardan yola çıkarak kendisine sorulan “Davada kazandığınız parayla yeni heykeller yapacak mısınız?” sorusuna “Haram parayı heykele yatırmam” şeklinde cevap verdiği belirtildi.

İddianamede, Aksoy’un savunmasında “Meslek hayatım boyunca yaklaşık 10 bin ton taşı yonttum. Yaptığım iş ciddi emek isteyen bir iştir. Buradaki kastım Cumhurbaşkanı’na hakaret değildir. Bu paranın havadan gelen, herhangi bir emek ve ter karşılığı kazanılan bir para olmadığından bu tabiri kullandım.” dediği anlatıldı.

Aksoy’un bu ifadeyle Cumhurbaşkanı’nın kazancını gayrimeşru yollardan elde ettiğini ima ettiği ileri sürüldü. Bu nedenle Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunun işlediğini belirten savcılık Aksoy’un 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Aksoy’un Kars’ta yapımına başladığı heykel için Erdoğan, mitinginde ucube ifadesini kullanmıştı. Daha sonra heykel yıkılmıştı. Aksoy’un açtığı 100 bin liralık manevi tazminat davasında Erdoğan, 10 bin lira manevi tazminata mahkum olmuştu.