Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, "HSYK seçimlerinin usulen gayrimeşru sayılması mümkün değil. Şu andaki mevzuat kapsamında gercekleşen bir seçim var. Bu seçim meşru bir seçimdir. Sonucuna göre bir seçim gayrimeşru olmaz" diye belirtti .

HSYK 1. Daire Başkanı ve HSYK üyelik seçimi adayı Okur, Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde yapılan adli ve idari yargı kura törenine yer aldı . Tören öncesi gazetecilerin gündeme ait sorularını cevaplayan Okur, " AKP - AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal açıklamalarında 'milli irade' vurgusu vardı. Yargı vatandaşın iradesini dışlayan bir pozisyonda mı?" şeklindeki soruya, "Milli irade sadece iktidar partisinin iradesi değildir. Milli irade hem parlamentodaki bütün partilerin iradesidir hem de yasama ve yargı kuvvetlerinin bütünüdür. Modern demokrasilerde milli irade bu üçünün iradesidir. Yüzde 51 oy alan bir partinin parlamentoda yasa çıkarırken bir gücü vardır, bunu itiraf ederiz fakat ' yanlız başına bu yeterlidir' derseniz o vakit Anayasa Mahkemesi'ne ihtiyaç yok. Yasaları denetletmeye ihtiyaç yok. Burada bir kavram kargaşası yaşamakdayız gibi geliyor. Milli iradenin tanımı iyi yapmak gerek . Onun için diyorum ben Parlamento bunu yaparsa Anayasa Mahkemesi de uyarsa hepimiz saygı gösteririz, itiraz etmeyiz" karşılığını verdi.

" Şimdi seçilecek HSYK üyeleri 4 sene görevde kalacak mı?" şeklindeki soruya Okur, "Parlamento, 'Yeni bir Anayasa değişikliği yaptım, üyelerin görevlerine de sona erdirdim.' Bu mümkün, kesinlikle devam edecek diye bir şey yok. Böyle bir düzenleme yapılabilir, buna mani yok" cevabını verdi.

"SONUCUNA GÖRE SEÇİM GAYRİ MEŞRU OLMAZ"

"HSYK seçimleri usulen gayrimeşru sayılır mı?" sorusu üzerine ise Okur, "Bu mümkün değil. HSYK seçimleri Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası'nın 159. maddesi ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Kurulu Yasası ile Yüksek Seçim Kurulu Yasası gereğince yapılıyor. Şu andaki mevzuat kapsamında gercekleşen bir seçim var. Bu seçim meşru bir seçimdir. Sonucuna göre bir seçim gayrimeşru olmaz. Sonucu beğenmeyebilir birileri, bunun için adım atabilirler fakat 'Bizim istediğimiz gibi olmazsa gayrimeşru' diyemeyiz. Kimse de kara propaganda yapmıyor. Biz televizyonda konuşulan bir konu üzerine yorum yapıyoruz" diye belirtti . -