Teknolojinin yaygınlaşmasıyla her yıl daha fazla sayıda çocuk internete giriyor. Yapılan araştırmalar, 9-11 yaşlarındaki çocukların internette büyük risk altında olduğunu ortaya koyuyor. Bu yaşlardaki çocukların çoğunun internette kişisel bilgilerini paylaşabiliyor. Uzmanlar, anne babaları çocuklarının internette ne yaptığını daha yakından takip ederek, tehlikeden uzak tutmaları konusunda uyarıyor.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Yorbık, kişilerin kimliğini gizleyerek internet ortamında çocuklarla görüşebildiğini, sanal alemin bu haliyle sokaklardan daha tehlikeli tuzaklar hazırlayabildiğini söyledi.

İnternetin görünmeyen başka zararları olduğunu dile getiren Özgür Yorbık, internet ortamının insanların birbirine kolayca ulaşabildiği bir zemin hazırladığına dikkat çekti. Sadece erişkin, erişkine değil, bir erişkin çocuğa da rahatlıkla ulaşabildiğini ifade eden Yorbık, "İstismarlar, suiistimaller artabiliyor. Çünkü internet ortamında herkes arkadaş, kanka. Çok kolay kimliğinizi gizleyebiliyorsunuz. Çok farklı rollere girebiliyorsunuz. Çok farklı karakterler ve kişilere dönebiliyorsunuz. İnternet belli tuzakları hazırlayabiliyor. Çocuklar korku verici veya şiddet içerikli görüntülere maruz kalabiliyor. Kredi kartını alan çocuklar internet yoluyla oyuna veya çeşitli yerlere harcama yapabiliyor. Bazen de durum, arkadaş siteleri yoluyla bir çocuğun suistimal edilmesine kadar gidebiliyor.” dedi.

BİLGİSAYAR SALONDA OLMALI

Bilgisayarın ailenin kontrolünde olması gerektiğine dikkat çeken Özgür Yorbık, “Mümkünse bilgisayar ailenin görebildiği, kontrol edilebildiği alanlarda tutulmalıdır. Özellikle küçük çocuklarda. Mesela salonda olmalı. Anne mutfağa giderken çocuğun ne yaptığını görebilmeli. Çocuk arkadaşlık sitelerinde hiç tanımadığı insanlarla görüşebiliyor. İnternet bana göre bu haliyle sokaklardan daha tehlikeli tuzaklar hazırlayabilir. Çünkü gizlenmek çok kolay. Sokakta bir insanın gizlenmesi o kadar kolay değil.” diye konuştu.