Tarihe Türk milletinin kurtuluş savaşına öncülük eden zafer olarak geçen Çanakkale 18 Mart Deniz Zaferi’nin 100. yılı ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla İzmirli sivil toplum kuruluşları kutlama mesajları yayımladı. Ege İş Kadınları Derneği, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği, Ege Otomotiv Derneği, Ege Lojistik Derneği, İzmir İtalyan Ticaret Odası ve Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği başkanları, Çanakkale şehitlerini unutmadı.

Çanakkale’nin kahraman Türk milletinin savaşta dahi insanlığını unutmadığını dünya milletlerine gösterdiği bir yer haline geldiğini ifade eden Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, “İnsan olmanın, insana saygı duymanın, vicdan sahibi olmanın zaman ve yer koşuluna bağlı olmadığını, kahraman halkımız tüm dünyaya Çanakkale'den gösterdi. Yaralı düşmanı hastaneye sırtında götüren, vurduğu düşman gemisinden denize düşen askerlerin kurtulabilmesi için top ateşini kesen Mehmetçik yalnız Gelibolu‘da değil, tüm dünya uluslarının gönlünde abideleşti.” dedi.

‘TÜRK MİLLETİNİN ZAFERİ’

Çanakkale zaferinin Türk milletinin Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal'i tanımasına vesile olduğunu ve 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığı gün Türk halkının, tanıyıp güvendiği liderinin etrafında kenetlenip İstiklâl Savaşı'na katıldığını ifade eden Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden ise, “Bağımsızlık savaşımızın temelleri Çanakkale‘nin sularında, Conk Bayırı'nda ve Anafartalar'da atıldı. Bu zaferler daha sonra Türk ulusunu, Mustafa Kemal önderliğinde kurtuluşa taşıdı. Bu zafer Yahya Çavuş'larıyla, Koca Seyit'leriyle, Kınalı Ali'leriyle, 57. Alay'larıyla kahraman Türk ordusunun zaferidir. Bu zafer evlatlarını, kocalarını düğüne gönderir gibi cepheye gönderen anaların, babaların, eşlerin zaferidir.” açıklamasında bulundu.

‘ŞEHİTLERİMİZE MİNNETTARIZ’

Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Öztaş da 1. Dünya Savaşı‘nın seyrini değiştiren, tarihe "Çanakkale geçilmez" sözü ile yazılan büyük bir destan olan Çanakkale Zaferi’nin, büyük Türk ulusuna Atatürk gibi dahi bir lider kazandırdığını belirterek, “Çanakkale ve ardından Kurtuluş Savaşı’nda gözlerini bir an olsun bile kırpmadan canlarını veren tüm şehitlerimize minnettarız.” dedi.

‘MİLLET OLABİLMENİN GÖSTERGESİ OLDU’

Çanakkale Savaşı ile birlik beraberliğin, milli şuurun, tek yürek, tek yumruk olabilmenin, vatan toprağını düşmana teslim etmemek için ölümü göze almanın bütün dünyaya en çarpıcı, en anlamlı örneğinin gösterildiğini belirten İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak ise şunları kaydetti: “Zaferin yıldönümü vesilesiyle bu savaşta yer alarak adını tarihe altın harflerle yazdıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve fedakâr milletimizi minnet, saygı ve şükranla bir kez daha anıyoruz.”

‘İŞGALCİLERE GEREKEN CEVAP VERİLDİ’

18 Mart 1915’te elde edilen Çanakkale Deniz Zaferi’nin tarihin akışında çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Ege Lojistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Doğrucu, “İşgal kuvvetlerince tarihe gömülmek istenen milletimiz, tarih sahnesinde yerini koruyacağını ve Çanakkale’nin geçilmeyeceğini tüm dünyaya güçlü şekilde ilan etti. Milli mücadelenin ilk ateşinin yakıldığı Çanakkale Zaferi'yle milletimiz vatan sevgisini, cesaretini, azmini, kahramanlığını ortaya koydu.” şeklinde konuştu.

‘BİRLİK BERABERLİĞİ ÇANAKKALE'DE SAĞLADIK’

Çanakkale Savaşı’nı, “Geçmişe ait bir zafer olmakla birlikte millet olarak aramızdaki ihtilafları ortadan kaldırıp birlik ve beraberliğimizi sağlamamızdaki en büyük hadise.” şeklinde nitelendiren Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ da şunları söyledi: “Bu şuurla şehitlerimizin emanetine kararlılıkla sahip çıkarak, ülkemizi geleceğe en güçlü şekilde taşıyacağımıza inanıyorum. Birlik ve beraberliğimizi, dayanışmamızı koruduğumuz takdirde yarınlarımız daha güzel ve daha parlak olacaktır. Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.”