IŞİD militanlarının pasaport işlerini halleden Nurali T'nin bu işten 13 milyon lira kazanç sağladığı ifade ediliyor. Nurali T'nin parayı Zeytinburnu’ndaki bir kasada sakladığı, militanların da aynı bölgede pansiyona çevrilen iki binada bir gece konakladığı belirtiliyor.

Meydan gazetesinden Burak Kılıç'ın haberine göre; uzun yıllar Zeytinburnu’nda dericilik yapan A.G., Nurali T.’den gelen yüksek fiyatlı çalışma tekliflerine hayır diyememiş. Ancak bir ihbar üzerine pasaportlarla yakalanıp 6 ay hapis yatınca bu işlere tövbe etmiş: “1500 TL ile evi geçindirmek zor. İyi para verdi. İşimize de geldi. Paraya para demedik. Ama bir faydasını da görmedik.”

SAHTE KİMLİK KULLANIYOR

IŞİD’in İstanbul’daki bütün işlerini Nurali yürütüyor. Hayalet gibi bir hayat sürüyor. Başkasının adına kayıtlı bir araç kullanıyor. Bürokratik işlerinde sahte kimlikler kullanıyor.

YAKALANDI, BİR GÜN BİLE NEZARETTE KALMADI

6 ay önce bir ihbar sonucu İstanbul polisi tarafından 30 pasaportla yakalanan Nurali T., bir gün bile nezarethanede kalmadı. Denetimli serbestlikle bırakıldı.

DEVLET Mİ KORUYOR?

İddiaya göre, Nurali T.’nin Çin’den başlayıp Malezya üzerinden kaçırdığı Uygurlar, Türkiye’nin bilgisi dahilinde getiriliyor. Eylül ayında Çin istihbaratının yaptığı operasyonda Uygur vatandaşlarına sahte pasaport temin eden 10 Türk vatandaşı gözaltına alındı. Şahısların Nurali T. için çalıştığı tahmin ediliyor. Çin Dışişleri Sözcüsü Hong Lei, tutuklamaları doğruladı.

GÖZ GÖRE GÖRE GELİYORLAR

Ekim ayında da Malezyalı yetkililer, sahte Türk pasaportu taşıdıkları gerekçesiyle, 155 Uygur’u gözaltına almıştı. Sahte pasaportu bulunan şüphelilere göz yuman Türkiye, Çin tarafından uyarıldı.

ELÇİLİK, PASAPORT VERDİ

Ocak ayında Çin’den Malezya’ya kaçan 500 Uygur, devlet kontrolünde önce İstanbul’a sonra Kayseri’ye yerleştirilmişti. Mart ayında Türkiye, Tayland’da ormanlık alanda yaşayan 17 Uygur’a Türk pasaportu verdiği için Çin tarafından eleştirilmişti. Endonezya’da yakalanan 10 Uygur’un üzerinden sahte Türk pasaportları çıktı.

UYGURLAR TÜRK SINIRINDA

Yine mart ayında Kara Kuvvetleri’ne ait sınır birlikleri Hatay’dan Suriye’ye geçmeye çalışan 7 Uygur’u yakalamıştı. Resmî rakamlara göre, Türkiye’nin iki katı büyüklüğündeki 17 milyonluk Doğu Türkistan’da 9 milyon Uygur Türk’ü yaşıyor. Çinli yetkililer tarafından dini ve kültürel baskıya maruz kalan Uygurlar ya cihat için ya da daha iyi bir hayat için ülkeden kaçıyor.