Türkiye’de son günlerde terör olayları tırmanırken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün terör konusunda uzmanlaşan polisleri tasfiye ettiği belirtildi. Uzman polislerin çoğunun Sağlık Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi, Karayolları gibi yerlere memur olarak atandığı kaydedildi. Hizbullah uzmanı polisin operada görevlendirildiği, IŞİD uzmanı polisin de bekçi yapıldığı öğrenildi.

Zaman gazetesinin haberine göre, yıllarca emek verip özellikle IŞİD, El Kaide, Hizbullah, PKK gibi terör örgütleri konusunda uzmanlaşan çok sayıda polis tasfiye edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü uzman polisleri tasfiyeye devam ediyor. ‘Paralel’ bahanesi ile görevlerinden uzaklaştırılan polisler çeşitli kurumlarda memur olarak görevlendiriliyor.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından başlatılan cadı avı sonucunda adeta emniyetin hafızası silindi. Suruç katliamının yaşandığı Şanlıurfa'da da 115 istihbarat polisinden 85'i ‘paralel' iddiasıyla tasfiye edildi. Yüzlerce polisin tayin edilmesi ile Şanlıurfa'daki uzman ekibin tamamı dağıtılmış oldu. Tasfiye furyasında Suruç İstihbarat Şube'de görevli komiser Ali T. kültür merkezine memur olarak atanırken, İstihbarat Müdürü Metin Oktay da benzer bir uygulamaya maruz kaldı. Metin Oktay, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sonra Şanlıurfa merkezli 11 ilde düzenlenen operasyon kapsamında 14 istihbaratçıyla birlikte gözaltına alındı. Mahkeme tarafından serbest bırakılan Oktay, görevine geri döndü. Ancak İçişleri Bakanlığı'nca ‘paralel yapı' soruşturması gerekçe gösterilerek görevinden alındı. Oktay, ilk olarak Erzincan Polis Meslek Yüksek Okulu'na sürgün edildi. Geçtiğimiz ay da Meteoroloji Müdürlüğü'nde personel memuru yapıldı.

Benzer olaylar İzmir'de de yaşandı. Star gazetesinin haberi delil gösterilerek emniyet mensuplarına yönelik operasyonda gözaltına alınan yedi yıllık komiser Ramazan Mert, serbest bırakıldı. Ancak hakkında yürütülen soruşturmalardan ceza almayınca yedi ay açıkta kaldıktan sonra Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğü'nde göreve başlatıldı. Mert, uzun süre boş polis okulunda görevlendirildi. 15 Temmuz'da da Şanlıurfa'ya tayin edildi. İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde üç yıl IŞİD ve El Kaide masasında görev yapan Mert, Şanlıurfa'ya gidip görevine başlayacakken bu kez tayini iptal edildi. İç Güvenlik Paketi'ne eklenen ek madde gerekçe gösterilerek Devlet Personel Başkanlığı emrine verildi. Deneyimli komiserin, silahı alınarak 24 Temmuz 2015 tarihinde Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü kadrosuna güvenlik görevlisi olarak atandığı ortaya çıktı. Mert'in, önümüzdeki günlerde Karayolları'nda bekçi (güvenlik kontrol memuru) olarak görevine başlayacağı kaydedildi.

HİZBULLAH UZMANI KOMİSERİ OPERAYA VERDİLER

İzmir'deki algı operasyonunda gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan, ardından da mesleğine geri dönen terör örgütü Hizbullah konusunda uzman Suat Çelen'in de, İzmir Devlet Opera ve Balesi'ne memur (sayman) olarak atandığı öğrenildi. Çelen'in 5 yıllık polis memuru olduğu, kupür operasyonu yapılana kadar İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde terör örgütü Hizbullah masasında görev yaptığı belirtildi.