Belediyelerin bünyesinde hizmet veren itfaiye teşkilatlarının eğitim, tatbikat hizmetlerini kamu kurumlarına ücretsiz özel şirket ve vatandaşlara ise ücret mukabilinde verdiği ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Destek Hizmetleri Müdürlüğü özel kurum elamanlarına itfaiye eğitim merkezinde verilen 18 saat süreli yangın güvenlik eğitimi için kişi başına 270 lira alındığını duyurdu. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ise iki saati teorik bir saati pratik olmak üzere verilecek üç saatlik eğitim karışlığında kişi başına 42 lira ücret alındığını duyurdu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın 2015 Yılı Mali Yılı Gelir Tarifesi'nde vatandaşlara ve özel şirketlere verilecek itfaiye hizmetlerinin ücret tarifeleri yer aldı. Kamu kurumlarına itfaiye hizmetlerinin ücretsiz verildiğinin altı çizilen açıklamada, bir saatlik itfaiye hizmet aracının tahsisinde 297 lira ücret alındığı belirtildi. İtfaiye hizmet aracının görevlisi için de saat başı 55 lira ücret ödeneceğinin vurgulandığı tarifede; her türlü afiş asma ve toplama ücretlerinin (5 afişe kadar) asma ve toplamanın bin 133 lira bedeli olduğu, beş afişten fazla her afiş için ilave ücret olarak 296 lira alındığı duyuruldu. İşyeri tabelalarının 15 metre yüksekliğe kadar sökülüp takılması ücreti bir saat için bin 23 lira olarak belirlenirken flama ve bayrak asma ücreti de metre kare bayına 11 lira olarak belirlendi.

KAMUYA BEDAVA VATANDAŞA PARALI

Merdiven aracıyla yapılan hizmetlerin de ücretleri açıklandı. Buna göre; bir saatlik merdivenli itfaiye aracının hizmetine karşılık bin 430 lira alınıyor. Daire bacası temizleme ücreti daire başına 30 lira, müstakil ev bacası temizleme ücreti 35 lira, kalorifer bacası temizliği 135 lira olduğu belirtildi. Yangın eğitimi ve tatbikat hizmet ücretlerini de açıklayan Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 3 saatlik eğitim ücretini kişi başı 42 lira olarak açıkladı. 6 saatlik eğitim için kişi başına 70 lira, 9 saatlik eğitim ücreti için de kişi başına 106 lira ücret alınıyor. Teorik ve uygulamalı yangın eğitiminin bir bütün olarak verildiğinin vurgulandığı açıklamada, eğitim ücretlerinin itfaiye daire başkanlığı ait tesislerde yapılması durumunda geçerli olduğu, şirketlerin tesislerinde eğitimin yapılması halinde ücretlerin yüzde 50 zamlı olarak tahsil edildiği belirtildi. 80 saatlik itfaiye eri eğitim ücreti ise kişi başına 827 lira olarak uygulanıyor. Açıklamada, "Bu ücretler Büyükşehir Belediyesi hudutları dahilinde geçerlidir. Hudutlar harici 5 kiometreye kadar yüzde 100, daha uzak yerlere yüzde 300 zamlı olarak ücret alınacak. Belediye başkanının da oluru alınacaktır." denildi.

İSTANBUL'DA DAHA PAHALI, SÜPER LİG MAÇLARINA İTFAİYE GÖNDERMENİN BEDELİ BİN 185 LİRA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Destek Hizmetleri Müdürlüğü de 1 Ocak ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında uygulanacak itfaiye hizmet ücretlerini resmi internet sitesinden açıkladı. Buna göre; itfaiye merdivenli araç ücreti 2 bin 422 lira olarak açıklanırken su ikmal aracının saat ücreti 889 lira olarak belirlendi. Süper lig spor müsabakalarında görevlendirilecek itfaiye aracının üç saatlik ücretini bin 815 lira olarak belirleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1. lig spor müsabakalarında görevlendirilecek itfaiye aracı ücretini bin 210, 2. lig maçlarına tahsis edilen itfaiye aracı ücretini de 605 lira olarak açıkladı. Özel kurum elamanlarına İtfaiye Eğitim Merkezi'nde verilen 18 saat süreli yangın güvenlik eğitiminin de kişi başına 270 lira olduğu belirtildi. Tatbikat ücretinin 500 lira, tesis kiralamanın da 300 lira olduğunun vurgulandığı açıklamada, İstanbul'da soba bacası temizleme ücreti 75 lira olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Kamu kurumları KİT'ler, BİT'ler, kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların eğitimleri ücrete tabi değildir. Bu tarife hükümleri İtfaiye Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nce yürütülür." ifadeleri yer aldı.