İzmir'de 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın kutlandığı Alsancak Gündoğdu Meydanı'na girmek isteyen bir grupla polis arasında yaşanan olaylarla ilgili olarak gözaltına alınan 10 kişiden dokuzunun tutuklanmasının ardından ikinci operasyonda da 10 kişi gözaltına alındı. HDP İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında ise gözaltılara tepki gösterildi.

Barikatı aşarak meydana girmek isteyen gruba polis müdahale etmiş, kalabalığın plastik şişe ve taş yağmuruna tuttuğu polis memurlarından bazıları yaralanmıştı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, olayla ilgili çalışmaların ardından polis ve güvenlik kameraları görüntülerinden şüphelileri tespit etti. Geçen çarşamba sabahı eşzamanlı düzenlenen ilk operasyonda 10 kişi gözaltına alındı. Emniyette işlemleri tamamlanan zanlılar terör örgütü üyesi olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak ve görevli polis memurlarını yaralamak suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden biri savcılık talimatıyla serbest bırakılırken dokuzu mahkemece tutuklandı.

Bugün sabah saatlerinde ikinci operasyonu düzenleyen ekipler, aralarında HDP İzmir il yöneticilerinin de bulunduğu 10 kişiyi daha gözaltına aldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürülen şüphelilerle ilgili işlemler devam ediyor.

HDP İZMİR İL BAŞKANLIĞI'NDAN TEPKİ

HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Başkanı Kerim Altınmakas, partililer ve gözaltına alınanların yakınları, operasyona tepki gösterdi. 1 Mayıs’ta flama taşıdıkları gerekçesiyle polisin gençlere saldırdığını ve çok sayıda insanın yaralandığını söyleyen Uğur, geçen hafta bu gerekçe gösterilerek 10 kişinin tutuklandığını, bu sabah da gözaltıların devam ettiğini belirtti. Uğur, “Bütün bunların HDP’ye dönük saldırılar olduğunu biliyoruz. Bu saldırıların bizlere geri adım attırmayacağı bilinmelidir. Gençlerimizin özverili çalışmalarından korkan AKP hükümeti, tutuklamalarla bizleri sindirebileceğini zannetmektedir ama biz bu saldırılara, gözaltılara ve tutuklamalara en iyi cevabı 7 Haziran’da barajı aşarak vereceğiz.” dedi. Gözaltına alınan ESP üyesi Uğur Kayacı’nın eşi Emel Kayacı ve İslam Arpat’ın kızı Evrim Arpat da gözaltıların hukuksuz olduğunu iddia etti.