Son yerel seçimlerden sonra kapatılan özel idarelere ait milyarlarca lira değerindeki taşınır ve taşınmaz malların paylaşımı tartışmalara sebep olmuştu. Birçok büyükşehirde valilikler malları AK Partili belediyelere devrederken muhalefet partisine mensup bazı büyükşehir belediyelerinde ise Maliye Hazinesi ve bakanlıklara devredilmişti. İzmir Valiliği de özel idare mallarını CHP’li Büyükşehir Belediyesi’ne vermemişti. Büyükşehir Belediyesi, bu devirler aleyhine 200 dava açtı, 47’sini kazandı ve 17’sini kaybetti. Mahkemeler, son olarak valiliğin Milli Eğitim'e verdiği ve imam hatip lisesi yapılan eski İl Özel İdaresi binası, Foça Polen Tatil Köyü ve Pınarbaşı Yarış Pisti devirlerini iptal etti. Karayolları Bölge Müdürlüğü ve ilçe belediyelere iş makineleri verilmesi kararlarına da iptaller gelmeye başladı.

Kapatılan il özel idarelerinin kapatılması sürecinde İzmir Valiliği Mal Paylaşım Komisyonu, Büyükşehir Belediyesi'ne hiçbir malı vermemişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, "İzmir’in mallarını kimseye ham yaptırmam. İzmir’in malı İzmir’de kalmalı." açıklamasıyla tepki göstermişti. Sivil toplum kuruluşları da Kocaoğlu'na destek vermişti. Belediye, valiliğin devir kararları aleyhine 200 dava açtı.

İLK KARARLAR HAZİRANDA GELDİ

Bu davalarda ilk kararlar, geçen haziran ayında geldi. İzmir 2. İdare Mahkemesi, sonuçlanan ilk beş davanın üçünde belediye lehine karar verdi. Bergama şantiye alanı, Kaynaklar futbol sahası ve ÇEŞTAŞ hisseleriyle ilgili devirler iptal edildi. Aliağa'daki kaymakamlık lojmanı ve Vaktaş hisseleriyle ilgili devirler ise hukuka uygun bulunduğu için iptal talebi reddedildi. İptal edilen valilik kararları arasında Bergama Şantiyesi, Kaynaklar futbol sahası, ÇEŞTAŞ hisseleri ve İl Özel İdare binasının Kemeraltı'ndaki eski binası da yer aldı.

Ardından İzmir 4. İdare Mahkemesi de peşpeşe verdiği kararlarla Kemeraltı'ndaki yeni İl Özel İdare binası, Pınarbaşı Yarış Pisti ve Foça Polen Tatil Köyü devirlerini iptal etti. Belediyenin hizmet binası yapmak istediği, İl Özel İdaresi'nin restore ettiği Kemeraltı eski Tekel tütün deposu, Mal Paylaşım Komisyonu tarafından Valilik Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'na devredildikten sonra komisyon da Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis etti. Milli Eğitim İl Müdürlüğü ise burayı, Hisar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi yaptı. İzmir 4. İdare Mahkemesi, komisyonun devir kararını iptal etti. Böylece bina, Büyükşehir Belediyesi'ne verilecek.

YARIŞ PİSTİ VE TATİL KÖYÜ DE BÜYÜKŞEHİR’E

İzmir 4. İdare Mahkemesi, Valilik Mal Paylaşım Komisyonu'nun Maliye Hazinesi'ne devrettiği, orasının da Gençlik ve Spor Bakanlığı'na tahsis ettiği Bornova'daki Pınarbaşı Yarış Pisti'yle ilgili kararı da iptal etti. Foça'daki Polen Tatil Köyü'yle ilgili devir kararı da mahkeme tarafından iptal edildi. İzmir Valiliği’nin ilçe belediyeleri ve Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne verdiği iş makineleriyle ilgili kararların iptali için açtığı davalardan bazıları da sonuçlandı. Valilik, yazıyla ilçe belediyesi ve Karayolları'ndan iş makinelerini geri vermelerini istedi.