Son dönemlerde Türkiye’de artan terör olaylarına ilişkin açıklamada bulunan İzmir Valisi Mustafa Toprak, şehirdeki alışveriş merkezleri, kalabalık yerler, metrolar, otobüs durakları ve benzeri alanlar olmak üzere 24 saat çalışmaların devam ettirildiğini belirtti. Toprak, “Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Her bir olay sizlerin gözle, resmi üniforma ile gördüğünüz bir tedbirden oluşmuyor. Endişeye mahal yoktur.” dedi.

İzmir’de vatandaşın huzur ve güvenini sağlamak ve endişeden uzak yaşamaları için bütün birimlerle birlikte ciddi manada tedbirler geliştirdiklerini, aldıklarını ve uyguladıklarını belirten Vali Toprak, “Belki bir kısmını hissediyorsunuz, bir kısmını hissetmiyorsunuz. Birtakım meydana gelecek olayları kimsenin ruhu duymadan, 24 saat görev yapmak suretiyle bertaraf etmiş oluyoruz. Her bir olay, her bir yerde olabilir ama emniyetimiz ve jandarmamız olmak üzere koordineli şekilde, vatandaşı ürkütmeden tedbirler alıyoruz. Önemli konular da oluşmadan bertaraf ediliyor. Vatandaşın endişeye kapılmaması gerektiğini ifade ediyorum. Tedbirleri alıyoruz. Ona rağmen vatandaşların da gördükleri herhangi bir olumsuz görüntü, endişe verici durum karşısında 155’i ve jandarma telefonu 156’yı arayıp mutlaka bilgilendirmeleri önemlidir.” şeklinde konuştu.

SURİYELİLER MESELESİ

İzmir'deki Suriyeli mültecilerin durumu hakkında da bilgi veren Vali Toprak, şunları kaydetti: “Suriyeli misafirlerimizin yaşam alanları konusunda, fiziki gözle baktığımızda rahatsız olduğumuz konular olabiliyor. Bugüne kadar 67 bin 50 kişinin geçici kimlik tanıma belgesi düzenledi. Bize sundukları bilgiler arşive geçirildi ama pasaport, cüzdan olmayan bir ülkeden hukuk devleti içine geldiğinde, ‘benim adım şu’ dediğinde o kişinin dediğine itibar ediyoruz. Şu gözardı edilmemelidir, İzmir çadır kent merkezi değildir. Burada yaşam alanı, konteyner kent açılması da mümkün değildir. Sınır illerinde önemli ölçüde çadır kentler oluşturulmuştur. Onun dışındaki yerlere de insanlar gelebiliyorlar. Karşıda savaş halinde bir ülke var. Birleşmiş Millletler’in, gelenleri geri göndermeyle ilgili birtakım sınırlayıcı tedbirleri var. Hemen sınırdışı etmek mümkün olmuyor. Burada suça karışanları, mümkün olduğu kadar ilgili noktalara geri göndermeye çalışıyoruz.”