İzmir'de Uzundere'nin şehir dönüşümüyle Kadifekale’den ayrılan vatandaşların mekân alışkanlarını sürdürdüğü, yoğun bahçe ve sokak kullanıma dayalı yaşama özlem duyduğu, alışveriş ve bahçe kullanımı sebebiyle sıkıntılar yaşadığı ortaya koyuldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neslihan Demirtaş Milz ile Meltem Eranıl Demirli ve Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav tarafından yapılan, “Kentsel Dönüşümün Mahalle Düzeyinde Sosyo-Mekansal Analizi: Kadifekale Sakinlerinin TOKİ Uzundere’ye Yerleştirilmesi Örnek Olayı” başlıklı çalışmada, Uzundere’ye yerleşenlerin, Kadifekale’den getirdikleri mekân alışkanlıklarını TOKİ’de sürdürmeye çalıştığının belirlendiği kaydedildi.

Çalışma hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Milz, Kadifekale'deki şehir dönüşümü projesi sırasında yaklaşık 2 bin evin yıkıldığını, 10 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı etkilendiğini söyledi. Milz, “Bölgede dönüşüme tâbi olan evlerin yaklaşık yüzde 70’ini, kiracıların içerisinde oturduğu evler oluşturdu. Yaklaşık 400 gecekondu sahibi aile, Uzundere’deki TOKİ evlerine taşınmayı kabul etti. Uzundere’de yaptığımız incelemelerde, bölgede yaşayanların yoğun bahçe ve sokak kullanımını özlediklerini belirlendik. Alışveriş alışkanlıklarında büyük marketler yerine arabayla yapılan satışları tercih ettiklerini, kahve yerine otoparklarına koyulan sandalyelerde vakit geçirdiklerini gördük.” dedi.

Mekân çalışmasında Kadifekale ile TOKİ yaşam alanlarına yönelik uyumsuzlukları ele aldıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Milz, yoğun bahçe ve sokak kullanımının Uzundere’de de sürdürülmeye çalışıldığını söyledi. Kişilerin modern hayata uyumda zorluklar yaşadıklarını gördüklerini belirterek, “Tanımlanmış alanlar var. Marketler, alışveriş merkezleri, kahvehaneler gibi ancak Kadifakele’deki gibi kamyonetin arkasında alışveriş yapılıyor, oturuluyor. Kahvehaneler yerine otoparkta sohbetler ediliyor. Bu alanlarda, sokak kullanımına dayanan mekân kullanımı söz konusu. Bu nedenle dikey olarak tanımladığımız mekân kullanımında sıkıntılar söz konusu.” diye konuştu.