Kahramanmaraş Sütçü İmam Ünversitesi Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Jeoloji Mühendisi Alican Kop, Aksu Tv'de  Kahramanmaraş ve Deprem Gerçeği üzerine çok önemli açıklamalar yaptı.

ALİCAN KOP'UN AÇIKLAMALARINI SATIR BAŞLARI ŞEKLİNDE PAYLAŞIYORUZ!

1999 depreminden sonra depreme karşı alınabilecek önlemler alındı ve ymnetmelikler çıkarıldı. 2004 yılından sonra yapılan binalar önemli ölçüde depreme dayanıklı ancak çok öenmli bir sorun var. Ancak sadece sağlam binalar yapmak değil, yer seçimi de önemli. Önemli olan sağlam zsminlerde sağlam binalar yapılmalıdır.

Deprem denildiğinde tüm devlet kurumlar da dahil ilk ala gelen il Kahramanmaraş. 

Ege Beölgesinde sürekli depremler oluyor ve enerjisini boşaltıyor. Doğu Anadolu faylarında ise sürekli enerji birikiyor. Yani Doğu Anadolu fayı büyük bir depreme hazırlık yapıyor.

1822 yılında Türkoülu Antakya fayı deprem üretmiş. Doğu Anadolu fayının tüm segmentleri 1800'lü yıllardan itibaren deprem üretip enerjisini boşaltırken sadece Gölbaşı-Türkoğlu fayı deprem üretmemiş.

1513'de 7.4 büyüklüğünde bir deprem olmuş.500 yılı aşkın bir süredir bu bölgede deprem olmuyor. Bu nedenle kahramanmaraş'ta 7'den büyük bir deprem beklentisi var. Burada bir deprem oluncaya kadar bu beklenti devam edecek.

Gölbaı-Türkoğlu fay hattı, diğer faylarda deprem oldukça daha çok enerji biriktiriyor. 

Elazığ Sivrice depremi Kahramanmaraş'ta riski artırdı diyemeeyiz. Zaten Kahramanmaraş'ta inanılmaz büyük derecede deprem riski var. Kahramanmaraş deprem periyoduna girmiş durumda.

2012 yılında hazırlanan Türkiye Diri fay Haritasına göre Kahramanmaraş'ın tamamı deprem riski altında. 

Gölbaşı Türkoğlu fay hattının dışında Kahramanmaraş şehir merkezinin içinden geçen fay hatları var. Kahramanmaraş'ta Ayvalık Barajı ile Kıalvuzlu arasının tamamını ve şehir merkezinin tamamnı kapsayan, şehrin kalbinden geçen fay hatları 2011 yılından önce bilinmiyordu. Bu nedenle bu bölgelere çok sayıda binalar yapıldı. 

Deprem Risk Bölgesi oluşturamıyoruz. Böylesine bir risk haritası oluşturmak için bizden bir kurumun istemesi gerekiyor. Örneğin; Büyükşehir Belediyesi'nin istemesi gerekiyor. Böyle bir talep olmadığı için bu risk haritasını oluşturamadık.

Kahramanmaraş şehir merkezinden geçen ve 2012 yılından sonra deprem haritasına giren fayların tam üzerinde bir çok bina var.

Depremlerin yıkıcı etkisinin yanında bir de sıvılaştırma etkisi var. Alüvyon zeminlerde binalar göçmeyebilir ama su gibi davranarak zemine çökebilir ya da devrilebilir. Ünicersite civarı, Tekerek yolu civarı, Bahçelievler civarı. 

Kahramanmaraş şehir merkezinin tamamında hem sıvılaşmadan dolayı, hem de faylardan dolayı ikinci bir deprem riskimiz daha var.

Tarım yapılan, alüvyon olan zeminlerde kesinlikle bina yapılmamalıdır. Bu zeminlere sağlam bina da yapsanız depremde büyük zarar görecektir. Zemin iyileştirmesi yapılmadan buralara bina yapmak riski artıracaktır.

(Japonya'dan örnek verdi. Binalar sağlam olmasına rağmen bir bütün halinde devrildi)

Kahramanmaraş'ın güneyindeki tarım yapılan alan, Türkoğlu merkezin bulunduğu alanın tammaı, Ankara'nın kuzetindeki alan, Elbistan ve Afşin'de de büyük bir bölüm alüvyonel zemin. Bu bölgelere bina yapmak çok riskli. 

Deprem bu tür zaminlerde çok daha büyük hissediliyor.

Doğu Anadolu fay hattının kuzey kolu, Nurhak, Ekinözü, Göksun, Afşin ve Elbistan'ı da tehdit ediyor.

Kahramanmaraş'ın çok önemli iki tane deprem kaynağı var. Bunlar 7'nin üzerinde deprem üreten kaynaklar.

Kahramanmaraş'ta fay hattının tam üzerinde binalar var ve binalar yapılmaya devam ediliyor.

Kahramanmaraş'ta fayın geçtiği bilinmesine rağmen hala imara açık olan alanlar var.

Kahramanmaraş'ın bütün ilçeleri büyük risk altında. Ancak Türkoğlu çok daha büyük risk taşıyor.

Kahramanmaraş depremi Gaziantep'i de ciddi çekilde etkileyecektir.

Kahramanmaraş şehir merkezinde fay zonunun geçtiği alanlarda yüksek katlı binalar yapmaktan vazgeçmek gerekiyor. Üniversitenin karşısındaki alan mesela. Buralarda yapılaşma izni 12 kat. Bu tür alanlarda fay zonunun geçtiği alanlarda kesinlikle bina yapılmayacak ve yakın yerlere yüksek katlı olmayan binalar yapılmalıdır.

Yanyana olan bitişik nizam binaların kat sayılarının aynı olması gerekiyor. Kat sayıları aynı olmadığında birbirlerine zarar verirler. Kahramanmaraş'ta çok sayıda bitişik nizam bina kat sayıları farklı olduğu için yüksek şiddette olmayan bir depremde bile yıkılabilir.

Sadece eski binalarda değil, yeni binalarda da aynı sorun var. Bu binalar hafif bir depremde bile birbirine zarar verebilir ve yıkılmasına neden olabilir.