Türkiye'ye konuşlandırılan Patriotlar batarylarıyla görevli Alman askerlerine "kötü müamele" yapıldığı iddiası, BBC'de de haber oldu. BBC, Alman Savunma Bakanı Thomas de Meziere'nin "sürpriz" biçimde Türk tarafını savunmasına rağmen "Ne emrindeki Alman ordusunu, ne muhalefeti ne de Alman kamuoyunu ikna etmişe benziyor" dedi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Köln kaynaklı haberinde Türkiye'de görev yapan Alman askeri birliğini denetleyen Alman Meclisi Raportörü Helmut Königshaus'un yazdıklarının ülkede gündemin birinci maddesi haline geldiğine dikkat çekti.
Rapordaki, "tuvaletlerin insanlık dışı bir kirlilik içinde olduğu ve tuvaletlerde sifonlarin dahi çalışmadığı" gibi çok sayıda iddiayı yansıtan BBC, yine rapora dayanarak Türk tarafının, Alman askerlerinin Türk meslektaşlarıyla bir araya gelmesini engellemek için sayısız önlem aldığını öne sürdü.

-"ALMAN BAKANI SÜRPRİZ BİÇİMDE TÜRK TARAFINI SAVUNDU"-

Buna karşın önceki hafta Alman askerlerini ziyaret eden ve durumu yerinde gören Alman Savunma Bakanı Thomas de Meziere'nin ise "sürpriz" bir şekilde Türk tarafını savunduğunu kaydeden BBC, Meziere'nin "Türk tarafının Alman askerlerinin şartlarını iyileştirmek için elinden geleni yaptığını, nitekim birliğin yakın zamanda yeni binalara geçeceğini ve en azından böylelikle fiziki şartların düzeleceğini" söylediğini aktardı.

-"BAKAN NE ORDU, NE MUHALEFET, NE KAMUOYUNU İKNA ETTİ"-

Ancak BBC, Alman Bakanının açıklamaları için "Ne emrindeki Alman ordusunu,ne muhalefeti ne de Alman kamuoyunu ikna etmişe benziyor" yorumunu yaptı.

Bu çerçevede ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti lideri Sigmar Gabriel'in Türkiye deki Alman askerlerinin "konaklama ve görev şartlarının kabul edilemeyeceğini ve derhal önlem alınması gerektiğini" söylediğine işaret eden BBC, açıklamalar birbirini takip ederken, rapordaki başka ayrıntıların da gündeme düştüğünü belirterek şöyle devam etti:

-TÜRK TARAFI "YETERİNCE BİLGİLENDİRİLMEDİ"-

"Raporda Patriot füzelerini kullanmak üzere Kahramanmaraş'ta konuşlandırılan Alman askeri birliğiyle ilgili olarak, Türk tarafının ve de özellikle Türk kışla komutanlığının yeterince bilgilendirilmediği vurgulanıyor. Bu nedenle Türk kışla komutanlığının Alman askerlerine beklenen konukseverliği göstermediği gibi, Alman askerlerini aynı kışlada bulunan Türk askerlerinden uzak tutabilmek için raporda "itiş- kakış' olarak nitelendirilen yöntemlere başvurduğu belirtiliyor."

-"ALMAN ORDUSU ASKER BULMAKTA BÜYÜK ZORLUK ÇEKİYOR"-

BBC, Meziere'nin ziyaretine kadar Alman bayrağı ve askeri flamalarının yasaklandığı, bir Alman kadın askerin bir Türk askeri yetkilisi tarafından darp edildiği gibi savları aktardığı haberinde "Kahramanmaraş'taki Alman askerlerinin yaşam ve görev şartlarının, Alman kamuoyu tarafından böylesine bir dikkatle izleniyor olmasının belki de en önemli nedeni, Almanya da bir süre önce mecburi askerliğin kaldırılmış olmasından da kaynaklanıyor" dedi.

Almanya'da askerlik mecburiyetini kalkmasından bu yana, Alman ordusunun, sağlanan olanaklarının gayet çekici olmasına rağmen gönüllü asker bulmakta büyük zorluk çektiğini kaydeden BBC, bu nedenle, Alman askerlerine "içeride ve dışarıda" yapılan muamelenin son dönemde giderek daha da önemsendiğine dikkat çekti.