Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Kahramanmaraş Ahir Dağı eteklerindeki Gazi Kışlası'na kurulan hava savunma sistemi 3 aydır aktif çalışıyor.
     AA muhabirleri, askerlerin kaldığı yatakhanelerden dinlendikleri kafeye, araç bakımlarından sistemin çalıştırılmasına kadar kışladaki yaşantısını görüntüledi.
     Günlerinin büyük bölümünü askeri birlikte geçiren Alman askerlerinden kimileri halen kentteki bazı otellerde kalıyor. Kendileri için hazırlanan ve modern görüntüsüyle dikkat çeken prefabrik binayı kullananlar ise mesai saatlerinin dışında burada dinleniyor.
     Patriot Sistemleri Alman Harekat Birliği Komutanı Marcus Ellermann, AA muhabirine, sistemin son durumu ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
     Ellermann, sistemin 87 gündür aktif olduğunu belirterek, kenti ve bölgeyi tam koruma altında tuttuklarını söyledi.
    
     -"Tanrıya şükürler olsun ki hiçbiri Türk bölgesine gelmedi"-
    
     Ellermann, şu ana kadar Suriye'deki hava bölgesinde farklı ve pek de hoş olmayan hareketler olduğunu radar sistemleri sayesinde gözlemlediklerini belirtti.
     Suriye'de 87 günde yaklaşık 100 füze atışı tespit ettiklerini ifade eden Ellermann, şöyle devam etti:
     "Tanrıya şükürler olsun ki hiçbiri Türk bölgesine gelmedi. Türkiye sınırları içerisine herhangi bir müdahale söz konusu olmadığını da çok rahatlıkla söyleyebilirim. Suriye'deki hareketliliği devamlı izliyoruz. Türkiye sınırına doğru bir füze gönderilmesi durumunda çok net bir şekilde söyleyebilirim ki onu havada parçalarız. Umarım böyle bir fiili saldırı karşısında kalmayız."
     Sistemin önemli bir caydırıcılık göstergesi olduğunu vurgulayan Ellerman, sorunsuz bir şekilde hava sahasını takibe devam ettiklerini kaydetti.
     Ellerman, Türk misafirperverliği karşısında uyum konusunda hiç sıkıntı çekmediklerini sözlerine ekledi.
    
     -"Eyvallah ede nasılsın"-
    
     Sistemin konuşlandırıldığı alanda Alman askerlerin Türkçe "abi" diye hitap ettiği Astsubay Thomas Wulf da Türkçe öğrenmek için çabaladığını söyledi.
     Kahramanmaraş halkının misafirperverliğine karşılık vermek amacıyla Türkçe öğrendiğini anlatan Wulf, "Burada kendimi çok rahat hissediyorum. Türk insanının gösterdiği misafirperverliği hiçbir yerde bulacağımı düşünmüyorum. Kahramanmaraşlılar bana 'nasılsın' diyor ben de 'eyvallah ede nasılsın' diye cevap veriyorum. Burada 'ede' kelimesinin kardeş ve arkadaş olduğunu öğrendim" diye konuştu.
     Alman birliğinde görevli Türk kökenli Astsubay Eda ise Alman askerlerine Türk örf ve adetlerini öğrettiğini söyledi.
     Mesai arkadaşlarına elinden geldiğince Türkçe öğretmeye çalıştığını vurgulayan Eda, "Ayrıca Türk-Alman dostluğu için çaba gösteriyorum. Almanya da Türkiye de benim ülkem ama ben Türk'üm. Ne kadar uzakta da olsam burası benim vatanım. Kendimi burada evimde hissediyorum" dedi.
     Ellermann, AA ekibine Almanya'yı anlatan Türkçe kitap ve askeri birliğin armasını hediye etti.