Muğla'nın Fethiye ilçesinde Kaymakam Ekrem Çalık'ın öncülüğündeki bazı kamu kurum ve kuruluş amirleri organlarını bağışladı. Müftü Oğuzhan Kadıoğlu, organ naklinin candan cana bir sadaka olduğunu belirterek, herkesi bağış yapmaya davet etti.

Kan bağışı kampanyalarıyla dikkat çeken Muğla, organ bağışında da Türkiye birincisi oldu. Muğla'da 10 bin 200 kişi organ bağışı yaparken, Fethiye’de bu sayı bin 600 kişi olarak belirtildi. Ortaya çıkan bu tablo sonrasında Fethiye'de yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanyada başta Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık olmak üzere daire amirleri organlarını bağışladı. Kaymakam Çalık ve İlçe İdare Kurulu ile İlçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı üyeleri organlarını bağışladı.

Organ bağışını herkesin beklediğini belirten Kaymakam Çalık, kendilerinin de beyin ölümü gerçekleştiğinde organlarının başka bedenlerde yer alıp canlara can katmasını istediklerini kaydetti. 900 bin nüfuslu Muğla’da 19 kişinin beyin ölümünün gerçekleştiğinin ve 9 kişiden organ nakli alındığı bilgilerini paylaşan Çalık, “Haliyle bu duruma gelebilecek kişi sayısı çok az ama geldiği vakit, başka insanların yaşatılması adına toprak olup aslına dönecek organların canlara can katmasında bir mahsur olmadığını düşünmekteyim. Bu anlamda bir sakınca olmadığı Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından açıklandı.” şeklinde konuştu.

'ORGAN NAKLİ CANDAN CANA BİR SADAKADIR'

Organlarını bağışlayan Fethiye Müftüsü Oğuzhan Kadıoğlu’da organ naklinin gerçekleşmesi için belirli şartlara ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu şartları taşıyan insanların karşılıklı olarak organ naklinde bulunabilmesi tavsiye edilmektedir. Biz bu tavsiyeye uygun olarak organ naklini candan cana bir sadaka olarak kabul ediyoruz. Candan cana sadakayı şu anda imza atarak gerçekleştirmiş olmaktayız. Allah’ın yeryüzünde yaratmış olduğu en seçkin yaratık insanoğludur. Bu seçkinliğin ve bu mümtaz varlığın her alanında olduğu gibi organ nakli konusu da alimlerimizi, teşkilatımızı, Diyanet İşleri Başkanlığımızı ilgilendirmiştir. Bu imzaları huzur içinde atmış bulunmaktayız.” dedi.

Temmuz 2014'ten beri organ bağışı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten İlçe Sağlık Müdürü Dr. Uğur Çomak, Fethiye halkının organ bağışı konusunda duyarlı davrandığını kaydetti. Muğla’da organ bağışına 10 bin 200 kişinin destek verdiğini anlatan Çomak, “Yüzde 10’luk bir bağış Muğla’dan geldi. İstanbul, İzmir ve Mega şehirleri sayarsak Muğla’nın bu konuda önde olduğunu söyleyebiliriz. Bunun içinde bin 600 kişilik bağışta Fethiye’den. Bu Fethiye’nin başarısıdır.” ifadelerini kullandı.