Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Oktay Çelik, halk arasında kanser vakalarında yapılan en büyük yanlışlığın, ‘Kanserli hastaya bıçak değmez’ anlayışı olduğunu söyledi. Çelik, "Kesinlikle kanserli hastaya önce cerrahi müdahale olması lazım." dedi.

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan 'Ulusal Kanser Haftası' sebebiyle Ördekli Kültür Merkezi’nde ‘1. 2. 3. Basamak Sağlık Merkezlerinde Kanser’ paneli düzenlendi. Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, kanserde erken tanı merkezlerinin sayısının artırılması için çalıştıklarını söyledi.

Konuşmacılardan Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Oktay Çelik ise kanser vakalarında halk arasında yanlış bir algının hakim olduğunu söyledi. Çelik, şunları kaydetti: "Kanserde bilinen yanlışlıkların en başında, ‘Kanserli yaraya cerrahi müdahale olmaz, bıçak değmez’ anlayışıdır. Bu algı, kanser vakalarında bu en büyük yanlışlıkların başında geliyor. Kanserin tedavisi kesinlikle önce cerrahi olmalı, arkasından hastanın radyoterapi ve kemoterapi alması gerekiyor. Önce cerrahi müdahale olması lazım. İnsanlarda şöyle bir algı oluşmuş; ‘Kanserli hastaya bıçak değdi, hasta öldü’. Aslında ameliyat olduğu zaman zaten kanser belirli bir aşamaya gelmiş vaziyette. Zorunlu bir ameliyattan bahsediliyor. En büyük yanlışlık bıçak değmez. Kanserli hastaya ilk müdahale kesinlikle cerrahi."

HAZIR GIDALARDAN UZAK DURUN

Vatandaşların, kansere yakalanmamak için beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Op. Dr. Oktay Çelik, "Hamburger, sosis, salam gibi hazır gıdalardan ziyade doğal ürünler tüketilmeli. Beslenmemiz sebze ve meyve ağırlıklı olması lazım. Konserve türü, aşırı tuzlu ve baharatlı gıdalardan uzak durmamız gerekiyor." diye konuştu. Kanserde erken teşhisin önemine de dikkat çeken Çelik, 40 yaşından büyük kadınların mutlaka mamografi çektirmesi gerektiğini kaydetti. Çelik, 40 yaş üstü kadınlarda ultrasona gerek olmadığının altını çizdi. Dr. Çelik, 50 yaşından büyüklerin ise yılda bir kez endoskopik muayene olması gerektiğini kaydetti.