Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) tarafından geliştirilen 'Çocuk Kaşifler Sanal Dünyada' projesi sayesinde hayata tutunuyor. Proje hakkında bilgiler veren KAÇUV Genel Sekreteri Gözde Kaymaz, İstanbul’da 504 kanserli çocuğa hizmet ettiklerini söyledi. Kaymaz, “Biz aslında burada çocukların daha eğlenceli etkinlikler yapmasını ve etkinlikleri yaparken bir takım bilgiler edinmesini sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

KAÇUV Eylül 2014’de İstanbul Kalkınma Ajansı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında 'Çocuk Kâşifler Sanal Dünyada' projesini hayata geçirdi. Kronik hastalıkları sebebiyle, hastanede ya da evlerinde tedavileri aylarca süren çocuklar için tasarlanan proje sayesinde çocuklar hem hayata tutunuyor hem de eğlenerek öğreniyor. Ayrıca vakfın aile evinde şehir dışından İstanbul’a tedaviye gelen aileler de kalabiliyor. Çocuklar gönüllü eğitmenler eşliğinde tedavi sürecinde moral depolarken ailelerde kalacak yer sıkıntısı yaşamamış oluyor. Proje hakkında açıklamalarda bulunan KAÇUV Genel Sekreteri Gözde Kaymaz, “KAÇUV 2000 yılında kurulan bir vakıf. Vakfımız bu tarihten beri kanserli çocuklara hizmet vermekte. Biz hastanelerde yani sosyal hayatından uzakta okulundan uzakta olan çocuklara çocukları çeşitli aktivitelerle hayata bağlıyoruz. Bunu gönüllülerimizle yapıyoruz. Aynı zamanda içerisinde bulunduğumuz aile evimiz var. İstanbul dışından ve İstanbul’dan kanser tedavisi gören çocukların ve ailelerin bu tedavi süresince ücretsiz olarak konakladıkları merkezimiz. Aile evinde çocukları tedavilerini görürken ailelerde burada her türlü ihtiyacını karşılıyor.” diye konuştu.

'504 KANSERLİ ÇOCUK HİZMET GÖRÜYOR'

“Çocuk Kaşifler Sanal Dünyada Projemizi İstanbul Kalkınma Ajansının katkılarıyla yaptık.” diyen Kaymaz şunları dile getirdi: “Biz hastanelerimizde gönüllülerimizle çocuklara zaten yüz yüze hizmet veriyoruz. Ama bu süre zarfında da fark ettik ki bu çocukların dijital ortamda da bir takım bilgilere, etkinliklere ihtiyaçları var. Yaklaşık İstanbul’daki 8 hastaneye ve aile evinde kanserden yatan çocuklara tabletleri dağıttık. Bu tabletleri hasta başına monte ettik. Bu tabletten o yatakta yatan bütün çocuklar faydalanabiliyor. Sadece tableti vermek yetmiyordu. Çocuğun kaliteli ve nitelikli zaman geçirmesi için bir içerik oluşturduk. Biz aslında burada çocukların daha eğlenceli etkinlikler yapmasını ve etkinlikleri yaparken bir takım bilgiler edinmesini sağlamayı amaçlıyoruz. 504 çocuğumuz bu zamana kadar faydalandı. Bu etkinlikler için 100 gönüllü eğittik. Bunlar hastanelere gidiyor ve çocuklarla beraber ilk olarak nasıl yapacakları şeklinde yönergeler veriyor.”

Kanser tedavisi gören Muhammet Enes Oktan’ın annesi Sultan Oktan, “ Buraya geldiğimiz zaman bilinci falan yoktu. Çok kütü bir durumdaydı. Sadece çığlık atıyordu. Bu KAÇUV’a geldiğimiz çok memnun kaldık çok rahat ettik. KAÇUV’a geldiğimiz günden sonra güzel günler başladı bizim için. Daha öncesi için çok sıkıntı çekmiştik. Psikolojik olarak tabi daha iyi. Çünkü eve gitmek istiyor. Ama burada da moralmen iyi arkadaşları da var. Onlarla bu hastalığın sadece sende olmadığını görüyorsun. Çocuklarda gönüllülerle oynuyor. Çocuklar daha çok mutlu oluyorlar. Benimki sürekli oyun oynar, resim çizer.” açıklamasını yaptı.