Elektrik abonelerinden alınan ‘kayıp-kaçak’ bedellerinin geri ödenmesi ile ilgili kararı veren Yargıtay 3. Hukuk Dairesi üyesi Yusuf Memiş, kayıp-kaçakla ilgili uyuşmazlıkların 2011’den sonra başladığını söyledi. Memiş, kayıp-kaçak bedelinin faturada gösterilmemesinin bu bedelin alınmadığı anlamına gelmediğini belirtti.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi elektrik abonelerinden alınan ‘kayıp-kaçak’ bedellerinin geri ödenmesi ile ilgili karar vermişti. Bu kararı veren Yargıtay 3. Hukuk Daire üyesi Yusuf Memiş, Turgut Özal Üniversitesi’nde ‘Yargıtay’ın elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedeli kararının vatandaşa etkileri’ konulu konferans verdi. Yargıtay’ın kararı ile hiçbir abone ayrımı yapmaksızın kayıp-kaçak bedelinin iadesini geçmişe dönük olarak 10 yıllık isteyebileceklerini belirten kaydeden Memiş, kayıp-kaçak bedeline ilişkin uygulamanın EPDK kurulduğundan beri yani 2001 yılından bu yana faturalarda olduğunu vurguladı.

Kayıp-kaçak bedelinin faturalarda ayrı bir kalem altında gösterildiğini ifade eden Memiş, "Aktif enerji bedelinin içine giydirilmiş, aylara göre değişiyor. 2011’de EPDK bir kurul karar aldı. Bilgi edinme kanununa çerçevesinde kayıp-kaçak bedelinin ne kadar olduğu faturalarda ayrı bir kalem olarak gösterilecek. Uyuşmazlıklar da bundan çıktı. Ben kendi faturama baktım, son birkaç ayın faturasında acaba kayıp-kaçak bedeli var mı diye. Bir kısım dağıtım şirketleri göstermiyor. Bir kısım dağıtım şirketleri gösteriyor. Kayıp-kaçak bedeli 2011’den önce olduğu gibi aktif tüketim bedeli içine giydirilmiş. Faturada gösterilmemesi kayıp-kaçak bedelinin alınmadığını göstermiyor." şeklinde konuştu.