Türkiye'de geçen sene maden ocakları kazalarında 386 kişinin hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen 4006 Projesi kapsamındaki robot yarışmasının Bursa finalinde birbirinden ilginç robotlar sahne aldı. Üç kafadar ortaokul öğrencisi tarafından geliştirilen 'Maden robotu', vardiya öncesi girdiği ocağın ışı ve ısısını ölçüp, yetkililere bilgi veriyor.

TÜBİTAK Bilim Fuarları'nın robot yarışmasının Bursa finali Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde yapıldı. Şehir genelindeki 9 okuldan 56 robot, dereceye girebilmek için görücüye çıktı. Maden arama robotundan, ambulansa yol veren robota kadar ilginç robotlar ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Finalin ilgi çeken projelerinden olan 'Seyit Onbaşı' adlı robot, adeta tüm rakiplerini pistte diz çöktürüyor. Lise öğrencisi Tahsin Söylemez ve iki arkadaşı tarafından geliştirilen Seyit Onbaşı, karşısına kim çıkıyorsa pistin dışına itebiliyor. Projeyle ilgili bilgi veren Söylemez, "Robotumuzun adını Seyit Onbaşı koyduk. Karşıdaki rakibini pistin dışına atıyor. Seyit Onbaşı'yı pistin dışına atmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Robotumuzun sensörleri var. Robotumuz uluslararası yarışmada ilk 50'de elendi. Yarışma Çanakkale'de yapılmıştı. Adını Seyit Onbaşı koyduk." dedi.

MADEN OCAĞINDAKİ IŞIK VE ISIYI ÖLÇÜYOR; KARANLIKSA İÇERİYİ AYDINLATIYOR

Yenişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden Furkan Ayma ve iki arkadaşı tarafından geliştirilen 'Maden Ocağı Kurtarma Robotu' da finalin ilgi çeken projelerinden biri oldu. Robotla ilgili bilgi veren Furkan Ayma, şunları kaydetti: "Kurtarma robotu, uzaktan kumanda setini ilave ettik, kumanda sayesinde robotumuzu maden ocağına yolluyoruz, robotumuz ocaktaki ısı ve ışığı ölçüyor. Işık belirli miktarın altına düştüğü zaman ışıklarını açarak içeriyi aydınlatıyor. Daha sonra robotumuz ısıyı ölçüyor. Robot geri döndüğü zaman içerinin ısı ve ışık miktarını söylüyor. Maden ocaklarında yaşanılan kaza ve patlamalarda vatandaşlarımızın ölmesini önlemek için bu projeyi geliştirdik. Son zamanlarda maden ocaklarında birçok patlama oldu. Biz bu robotu her vardiya öncesinde içeriye yolladığımızda içerinin ışı ve ısısının tehlikeli olup olmadığını ölçebiliriz, biz bu robotu bu amaçla yaptık."

CEP TELEFONUYLA KONTROL EDİLEN ROBOT YAPTILAR

Ovaakça Şarık Tara Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de cep telefonuyla kontrol edilebilen robotlarını fuarda sergiledi. 100 metreye kadar ulaşabilen robot, internet bağlantısıyla dünyanın herhangi bir noktasından da cep telefonuyla kontrol edilebiliyor. Kızıklar Ortaokulu'ndan iki kız öğrencinin geliştirdiği robot ise ambulansa yol verme özelliği ile dikkat çekti. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nden Bahadır Şah ise, "TÜBİTAK tarafından organize edilen robot finalini yapıyoruz. 9 okulumuz yaklaşık 56 robot projelerini sergiliyorlar. Belirlenecek finalistler 15-16 Haziran tarihlerinde Ankara'da yapılacak final yarışmalarına katılacaklar. Bazı lise ve üniversiteler de kendi projeleriyle sergiye katkı sağladılar." dedi.