Kimse Yok Mu Derneği ile Küresel Doktorlar gönüllüsü bir grup doktor, Tıp Bayramı’nda sağlık taraması ve katarakt ameliyatı için Kenya’ya gitti. Faik Durak başkanlığındaki doktor grubu, Kenya’da kalacağı süre zarfında sağlık taraması ve değişik alanlarda ameliyat çalışmalarında bulunacak.

Grubun Kenya'ya hareketi öncesinde, Uluslararası Vefa Sağlık Konfederasyonu (VESKON) binasında bir uğurlama töreni düzenlendi. Törende konuşan Küresel Doktorlar üyesi Kardiyoloji Uzmanı Mahmut Gündüz, 5 konfederasyon ve 118 dernekle faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getirdi. Gündüz, en son olarak Orta Afrika ve Sudan’da tıbbi çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Gündüz, bünyelerinde yer alan 10 bin doktor ve toplamda 20 binin üzerinde sağlık çalışanıyla yurtdışında faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti.

Kenya’ya gidecek doktorları uğurlama töreninde konuşan Kimse Yok Mu Derneği Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Veysel Kayabaşı da Küresel Doktorlar’la birlikte 2015 stratejik plan çerçevesinde yurtdışında gerçekleştirmeyi planladıkları sağlık çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getirdi. Kayabaşı, Kenya’da yaklaşık 10 gün kalacak yeni gönüllü doktor grubunun poliklinik muayenelerin yanı sıra ilaç dağıtımı yapacağını, küçük ve orta dereceli ameliyatlar gerçekleştireceğini kaydetti.

Kenya’ya gidecekler arasında yer alan Küresel Doktorlar Niğde Dernek Koordinatörü Faik Durak ise “Kenya’da sağlık sorunlarına ışık olma adına elimizden ne geliyorsa yapmaya gayret edeceğiz. Mesai kavramımızı kaldırdık. Orada ne ile karşılaşacağımızı da bilmiyoruz. Elimizdeki tüm imkânları kullanacağız.” diye konuştu.

Kenya’ya ilk defa gideceğini söyleyen Aile Hekimi Abdullah Eyüpoğlu ise kalacakları süre zarfında sağlık taramaları, muayene ve değişik alanlarda ameliyatlar yapacaklarını ifade etti. Eyüpoğlu, “Gideceğimiz bölgede daha çok katarakt hastalığı yaygın. Oradaki imkânlar çok kısıtlı. Katarakt ameliyatı yaklaşık 500 Dolar’a mal oluyor, ama kimse bu ameliyatı yaptıramıyor. Bu nedenle kendi imkânlarımızla katarakt ameliyatları yapacağız.” diyerek, "İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır” hadisini hatırlattı.

Göz hastalıkları uzmanı Mustafa Şahin ise, “Afrika insanı fakr-u zaruret içerisinde. Bulundukları coğrafi konum itibariyle katarakt hastalığı orada çok yaygındır. Erken yaşlarda bu hastalık ortaya çıkıyor. Kimisi çocuğunu görmeksizin bir hayat geçirmek zorunda kalıyor. Ancak ameliyat olduktan sonra görür hale geliyor.’’ ifadelerini kullandı.

Şahin, elinde beş kuruş parası olmadığından dolayı gelip katarakt ameliyatı olamayan insanların da olduğuna dikkat çekerek, küresel doktorlar olarak yaptıkları bu hizmetlerin zor durumdaki insanlar için ciddi anlamlar taşıdığını kaydetti.Tören sonunda Küresel Doktorlar adına göz hastalıkları uzmanı Mustafa Şahin’e plaket verildi. Ekipte bir aile hekimi, bir göz cerrahisi Uzmanı, bir Kardiyolog, bir diş hekimi ve bir anestezi uzmanı yer alıyor.