Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Gediz havzasında hiçbir zaman kirliliği sıfıra indirmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Bunun için faaliyeti tamamen durdurmak gerektiğini belirten Kınacı, “Faaliyeti durduramayacağımıza göre Gediz havzasında kirliliği, kabul edilebilir seviyeye düşüreceğiz.” dedi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) konferans salonunda yapılan Gediz havzası yönetim heyeti toplantısında konuşan Genel Müdür Kınacı, toplantıların amacının Gediz Nehri'nin suyunu hem miktar hem kalite olarak, ayrıca havzayı bir bütün olarak düşünüp planlamak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kınacı, “Hedefimiz, bir bütün olarak mevcut su potansiyelinin, gelecekteki ihtiyaçları da dikkate alarak en uygun şekilde kullanımını sağlamak. Bütün tarafların biraraya gelmesiyle suyun en verimli şekilde kullanımını sağlamak birinci hedefimiz. Şimdiye kadar yapılan uygulama tekil yerleştirmenin, tekil ihtiyaçların en kısa yoldan sağlanmasına yönelikti. Bu da suyun verimli şekilde kullanılmasını önlüyordu. Ayrıca suyun kalitesinin korunması açısından da yetersiz kalıyordu. Burada hedefimiz, bütün tarafları biraraya getirip mevcut uygulamayı en verimli şekilde sağlamak, aynı zamanda mevcut problemleri ortaya koyup bunu tartışıp uygun çözümler geliştirmektir. Eğer burada çözemediğimiz problemler varsa bunu bir üst yönetime raporlamaktır.” dedi.

Gediz havzasına büyük önem verdiklerini belirten Cumali Kınacı, 2013 yılında havza koruma eylem planlarını tamamladıklarını ve toplam 25 havza planladıklarını kaydederek, “Gediz havzasında suyun korunması ve iyileştirilmesi için neler gerekiyor ve ilgili kurumlar neler, bunların hepsi belli. Bir de iş planı var. Bu iş planına uygun olarak herkesin ne yapacağı açıktır. Bundan sonraki aşama, havza yönetim planlarının hazırlanması. Şu anda Avrupa Birliği destekli, dört tane havza için proje çalışmalarına başladık. Kendi ülke kaynaklarını kullanarak da havza yönetim planına ilk olarak Gediz havzasında başlayacak. Havza yönetim planı, öncelikle havzayı korumak için yapılacak. Yer üstü ve yer altı suları hangi maksatlarla kullanılacak, bunların hepsi bu planın içerisinde bulunacak. Ayrıca taşkın ve kuraklık yönetim planları da başlıyor.” diye konuştu.

Gediz havzasındaki yer altı suyunun kalitesinin korunması amacıyla TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin birlikte yürüteceği bir çalışma başlatıldığını da bildiren Genel Müdür Kınacı, “Faaliyeti durduramayacağımıza göre Gediz havzasında kirliliği, kabul edilebilir seviyeye düşüreceğiz. Biz buna, kirlilik çözümleme kapasitesi diyoruz. Bu kirliliğin üzerinde kalan kirliliğin giderilmesi gerekiyor. Her havza için deşarj standartları geliştirmek lazım. Bunu da ilk defa bu havzada, önümüzdeki yıl tamamlamak üzere yapmaya başladık.” dedi.