Hemofili ve Talasemi Derneği (Hetader) Kurucu Başkanı Uzm. Dr. Elif Kazancı, çocukların ilik nakliyle kurtulmasını arzuladıklarını ifade ederek, "Hastanın yaşam kalitesini artırmak adına sosyal sorumluluk projeleri başlattık. ‘Kan kardeşim olur musun?’ projesinin ardından kök hücre projesiyle çalışmaları daha büyük alanlara taşımak istiyoruz. Ankara’daki yeni görevimizle ulusal düzeydeki birçok kuruma ulaştırmak istiyoruz." dedi.

Hedater, Kızılay ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Kök hücremle hayat veriyorum, bağışıklıktan korkmuyorum’ ana temalı ‘Kemik İliği (Kök Hücre) ve Kordon Kanı Bankacılığı’ paneli düzenlendi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’ndaki programa, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, hastane yöneticileri, başhekimler, belediye yönetici ve hasta yakınları katıldı.

Hetader Kurucu Başkanı Uzm. Dr. Elif Kazancı, Türkök Kök Hücre Projesi'nin Türkiye’de ilk defa bu seminerle başlayacağını söyledi. ‘Kök hücremle hayat veriyorum’ sloganını çok önemsediklerini belirten Kazancı, kök hücreyle hastalığından tamamen kurtulmuş çocukların ve annelerin bulunduğunu ifade etti. Tüm çocukların ilik nakliyle kurtulmasını arzuladıklarını ifade eden Kazancı, "Hetader olarak bu hastalıklara dikkat çekmek istiyoruz. Hastanın yaşam kalitesini artırmak adına sosyal sorumluluk projeleri başlattık. ‘Kan kardeşim olur musun?’ projesinin ardından kök hücre projesiyle çalışmaları daha büyük alanlara taşımak istiyoruz. Ankara’daki yeni görevimizle ulusal düzeydeki birçok kuruma ulaştırmak istiyoruz." diye konuştu.

Hetader’in tanıtıcı video gösteriminin ardından konuşan Kızılay Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek ise çalışmaları Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da sürdürdüklerini hatırlattı. Gönüllü verici merkezinin Heykel Kızılay Kan Merkezi olduğunu ifade eden Çiçek, "Kök hücre vermek isteyen gönüllülerimiz, Heykel’deki Kızılay Kan Merkezi’ne gelerek örnek verebilir. Kök hücreyi de artık sadece Kızılay almaktadır." diye ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. M. Akif Yeşilipek ‘Kordon Kanı’, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Gülsün Karasu ‘Kemik İliği’, Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kök Hücre Koordinasyon Merkezi Proje Yöneticisi Dr. Savaş Koç da ‘Türkök Kök Hücre Çalışmalarının Geldiği Son Durum’, Talasemi hasta annesi Belkıs Günlük ise yaşadıklarını anlattı.