Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde baskın yapılarak evrak ve bilgisayarları incelenen Gonca Kreş'e gelen polisler, yaklaşık 12 saat sonra binadan ayrıldı. Polislerin 12 saat boyunca bilgisayarların dışında çocukların el becerilerinin bulunduğu dosyaları da inceledikleri ortaya çıktı.

Ereğli'de dün sabah saatlerinde Polisevi'nde toplanan çok sayıda Kaçakçılık ve Organize Suçla Mücadele ekibi polisler, yanlarına İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü, Maliye, Milli Eğitim Müdürlüğü ve mahalle muhtarı gibi 8 ayrı kurum yetkilisini de alarak miniklerin kaldığı Gonca kreş binasına baskın yaptı. Sabah yapılan baskında kreşte bulunan az sayıdaki minikler korku içinde ağlaştı. Binaya çocuklarını getiren aileler ise kapıda polisleri görünce şaşkınlık yaşadı. Kreş içerisinde bilgisayarlar başta olmak üzere evrakları inceleyen polis, hiç bir suç unsuru bulamayınca yaklaşık 12 saat sonra binadan saat 21.00 sularında ayrıldı.

Baskınla ilgili açıklama yapan kurum Avukatı Zeynep Erdoğan, küçük bir kreş olmalarına rağmen didik didik arandıklarını ve bunun kendisinin olmadığı bir zamanda yapıldığını söyledi. Erdoğan konuşmasında, "Sabah 'Arama ve el koyma kararı' olduğunu söyleyerek kreşimize geliyorlar. Bu esnada içeride 3 ve 5 yaşında eğitimini devam ettiren öğrencilerimiz de bulunuyor. Ben o esnada burada değildim. Beni beklemeden arkadaşlar direkt aramaya başlamışlar. Ben geldiğimde bütün dolaplar bütün kreş aranmaya başlamıştı. Ben avukat olduğumu söyledim. Ve talep etmem üzere bana kimlik gösterildi ve arama kararını gördüm. Bununla birlikte ben de dahil olmak üzere 3 katlı olan binamızda bütün her yer didik didik arandı."

Tutulan tutanakta trajikomik ifadelerin de yer aldığını kaydeden avukat Zeynep Erdoğan, "Çocukların çizgi film seyrettikleri bilgisayarlar ve diğer incelenecek evraklar burada 5 yaş sınıfında incelendi. Küçücük bir kreşte 11,5 saat inceleme yapıldı. Yapılan inceleme sırasında zaten dosyalarda burada. 3-5 tane dosya var. Zaten fazla da bir evrak dosya yok. Yapılan inceleme ile ilgili de bir tutanak tutuldu. Bilgisayarlarımızdan örnekler alındı. Bunun için Ankara'dan görevli olduğunu bildiğimiz bilgisayar uzmanı arkadaşlarımız da buradaydı. Yapılan incelemelerde çok trajikomik ifadeler de var. 4 yaş sınıfında bulunan laptopun 5 yaş sınıfına getirilerek incelemenin başlatıldığını, bundan kayıtların alındığı, şeklinde ifadeler var." dedi.

ZAMANLAMA İSE ÇOK MANİDAR

Yapılan operasyonun zamanlamasına baktıklarında tam kayıt öncesi olması ve hafta içi yapılmasının da manidar olduğunu söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: "Yapılan bu operasyonun zamanı da çok manidar. Çünkü tam Eylül ayı için, yeni kayıt dönemi için öğrencilerin ve velilerin geldiği bir dönem. Hafta içi yapılan bir operasyon söz konusu. Hafta sonu da düzenlenebilirdi. Bu hususlar dikkate alınabilirdi. Kamuoyunda olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Bir suç unsuruna rastlanılmadı. Sadece bilgisayarlarımızdan örnek alındı. Onun haricinde bir kaç tane evrak alındı. Zaten tutulan tutanaklarda da herhangi bir suç unsuruna ulaşılmadığı mevcut. Ben yine tekrarlamak istiyorum. Zamanlama çok manidar ve zamanlamasının çok özenilerek seçilmiş gibi tam kayıtlar öncesi olması, hafta içine denk getirilmesi, bu kadar küçük bir kreş de koca bir ekip ve Kaçakçılık ve Organize Müdürlüğü tarafından yetkili birimlerce yapılması. Zaten bizim bu hususlarda itirazlarımız da olacaktır. Yapılan işlem ve işlemi yapan kişilerin yetkisi, bu husustaki arama el koyma kararındaki itiraz haklarımızı da kullanacağız."

Erdoğan, ayrıca, polislerin incelediği dosyaların içerisinde kreşe alınan eşyaların garanti belgelerinin olduğunu ve ağırlıklı olarak çocukların yıl boyunca yaptıkları el becerilerinin bulunduğunu dile getirdi.