Karabük'ün tarihi ve turistlik ilçesi Safranbolu'da Tokatlı Kanyonu üzerine yapılan Kristal Teras (cam seyir terası), yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

UNESCO tarafından Dünya Miras Şehirleri Listesi'ne alınan Safranbolu, sadece Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örnekleri bünyesinde barındırmakla kalmıyor, aynı zamanda doğa harikası kanyonları ile de dikkat çekiyor.

80 METRE YÜKSEKLİKTE

Kanyon üzerinde yerden 80 metre yükseklikte ve 11 metre genişliğinde yapılan Kristal Teras, 75 ton ağırlığı taşıyabiliyor. Roketatar mermisiyle dahi kırılmayan cam seyir terası, her biri 750 kilo taşıyabilecek kapasiteye sahip gözenekler, 3 santimetre kalınlığında 3 parça camdan oluşuyor. Yaklaşık 400 kişiyi taşıma kapasitesine sahip olan 100 metrekareden oluşan teras, 30 kişi kapasitesine sahip.


TÜRKİYE ‘YE ÖRNEK OLUYOR

Amerika'nın Arizona Kanyonu üzerinde bulunan seyir terasından örnek alınarak yapılan Tokatlı Kanyonu üzerindeki cam teras, Türkiye’de kanyonu bulunan bir çok illere de örnek teşkil etti. Projeyi örnek alan Uşak Valiliği, Ulubey Kanyonları üzerine cam teras yapmak için çalışmalara başladı. Kanyonu bulunan diğer illerde de benzer çalışmalar olduğu öğrenildi.

ZİYARETÇİLER CAM TERASIN ÜZERİNDE GEZMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORLAR

Safranbolu'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelen cam teras, ziyaretçiler tarafından beğeniliyor. Cam terası ziyaret eden 3 yaşındaki Nalan, Antalya'dan geldiğini, cam terasın üzerinde gezerken hiç korkmadığını ve herkese tavsiye ettiğini söyledi.

Almanya'dan akraba ziyaretine geldiğini belirten Kerem Ural ise cam terası ilk defa gezdiğini ve hayran kaldığını belirterek, "Alman turistler maalesef buraları fazla bilmiyor. Ama ben Safranbolu’nun ve cam terasın gönüllü tanıtıcısı olacağım. Almanların bu güzelliği görmesi lazım.” dedi.