Türk kahve kültürü kumda kahve, Denizli’nin Çal ilçesi Kabalar Mahallesi’nde yeniden canlanıyor. Kahve işletmecisi 57 yaşındaki Özcan Usul, kumda kahve pişiriyor. Özel olarak deniz kumları arasından seçilen ve 300 dereceye dayanıklı kumların kullanılmasıyla yapılan yeni ürün, kahveseverlerin damak zevklerine uygun Türk kahve kültürünü yaşamalarını sağlıyor.

Türk kahve kültürünün canlandığını ifade eden Usul, “Teknolojinin gelişmesiyle birçok kültürel unsurumuz ortadan kalkmış veya kalkmaya yüztutmuştu. Sıcak içecek grupları içerisinde de tek tip üretimle yapımı kolaylaşan ancak önemli bir kültürün yok olmasına neden olan Türk kahve kültürünün yeniden canlanması ve yeni nesillere doğru aktarılması, cezve içerisinde kumda pişirilmiş kahve ile yeniden hayat buldu. Bu kez teknoloji geleneklerimizi kurtardı.” dedi. Kumda kahvenin, şu ana kadar gördüğü kahve teknolojilerinden en iyisi olduğunu belirten Usul, “Çünkü geleneklerimize göre kahve eskiden çok kısık ateşte, külde hazırlanıyordu ve hazırlanması zaman aldığı için kullanımı azalmıştı. Yeni nesil neredeyse bilmiyor bu yöntemle hazırlanan kahveyi ve dolayısıyla da lezzetini. Son zamanlarda kahve hızlı tüketilmeye başlandı, bir iki dakika içinde kahveler hazır. Köpüksüz ve eski tadından uzak olarak hazırlanıp tüketilir oldu. Bu Osmanlı'dan gelen bir gelenek olduğu için çok beğeniyorlar.” diye konuştu.