Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ankara'daki patlamalarla ilgili yaptığı açıklamada, Fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları, her ikisinin de yaklaşık 5 kilogram bombalar kullandıkları anlaşılıyor. Olayın oluş şekli, bombanın şekli, kullanılış şekli, tarzı, bunların hepsi Suruç’taki bombalama olayıyla benzediği ortaya çıkıyor dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında kameralar karşısına geçip, açıklamalarda bulundu. Levent Kırca için başsağlığı dileyen Kurtulmuş, ardından kimya dalında Nobel ödülü alan Aziz Sancar’a Bakanlar Kurulu adına tebriklerini iletti.

'OLAYDAN SONRA 365 VATANDAŞIMIZ HASTANELERE YARALI OLARAK İNTİKAL ETMİŞ, HALEN 138 KİŞİ HASTANELERDE TEDAVİ ALTINDADIR'

Ankara’da gerçekleşen terör saldırısını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, olaydan sonraki gelişmelerin bütün teferruatıyla masaya yatırıldığını belirtti. Kurtulmuş, "Bu terör saldırısında 97 kişi hayatını kaybetti. 92 kişinin kimliği belirlendi, 5 kişinin ise kimlik belirleme çalışmaları belirlenmektedir. Olaydan sonra 365 vatandaşımız hastanelere yaralı olarak intikal etmiş, halen 138 kişi hastanelerde tedavi altındadır. Ne yazık ki bu 138 kişiden 58 vatandaşımız da yoğun bakımda bulunmaktadır çeşitli hastanelerde. 36 ilimizden definler gerçekleştirilmek üzere kimlikleri tespit edilen ölülerimiz bu illere gönderilmiş ve defin işlemleri gerçekleştirilmiş. Olay anından itibaren bütün birimlerimiz olay yerine intikal etmiştir. Çok vahim bir olay. Yine bu süre içerisinde ortaya çıkan fevkalade hazin bir tablo ve karmaşık bir ortamda 184 hattı Sağlık Bakanlığımız tarafından hizmete sunulmuştur. Bu hatta 5285 başvuru gelmiş ve aileler, ilgililer, yakınlar kendi hastaneleriyle ilgili her türlü bilgiyi anlık almıştır. 5 ambulans helikopterin ve 1 uçak ambulansın bekletildiğini biliyoruz." açıklamasında bulundu.

'FABRİKASYON TNT BOMBALARI KULLANDIKLARI HER İKİSİNİN DE YAKLAŞIK 5 KİLOGRAM BOMBALAR KULLANDIKLARI ANLAŞILIYOR'

Cumhuriyet başsavcılığının 'gizlilik' kararı dolayısıyla konu netleşmeden bununla ilgili resmi açıklama yapamayacaklarını dile getiren Numan Kurtulmuş, "2 intihar bombacısı saldırıda kullanılmıştır. Fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları, her ikisinin de yaklaşık 5 kilogram bombalar kullandıkları anlaşılıyor. Olay anından itibaren bu olayın hakikatinin araştırılması bakımından da iki emniyet başmüfettişi görevlendirilmiş bulunuyor. Bu konuyla ilgili olarak da rakam vermek istemiyorum, çok sayıda gözaltının gerçekleştiği, bu gözaltılar üzerinden hem olağan şüpheliler üzerinde, hem de olağan dışı şüpheliler ihtimali üzerinde çok titizlikle çalışıldığı, bu konuyla ilgili gerekli ve gerçekten sonuç alıcı adımların atılabilmesi için spekülasyonların yapılmaması gerektiğini bir kere daha ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı.

'HEM ÖLENLER HEM ÖLÜLERİN YAKINLARI HEM YARALI KARDEŞLERİMİZ GERÇEKTEN TERÖR MAĞDURUDURLAR'

Yaşanan olayın son derece zor, son derece ağır bir tablo olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bu tablo karşısında gerçekten terör mağduru olan hem ölenler, hem ölülerin yakınları, hem yaralı kardeşlerimiz gerçekten terör mağdurudurlar. Bu konuyla ilgili yasa kapsamında ölenlerin yakınları, ayrıca burada bu terör saldırısında malul kalanlar ayrıca gerçekten onların aileleriyle ilgili yasa neyi gerektiriyorsa bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılaması için ilgili bakanlık bu konuyla ilgili görevlendirilmiş. Daha önceki terör saldırılarında olduğu gibi çok kısa süre içerisinde ölenlerin yakınlarına maaş bağlanması, sakat kalanların malullük işlemlerinin hızla tamamlanması, yine ölenlerin, malul olanların yakınlarına kamuda istihdam sağlanması ve çocuklarına burs imkanlarının sağlanmasıyla ilgili yasanın emrettiği hususlarda ilgili adımların atılması kararlaştırılmıştır.” diye konuştu.

'YASIMIZA ORTAK OLAN HERKESE DE TEŞEKKÜRÜ DE BİR BORÇ BİLİYORUZ'

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Bu terör olayından sonra bir yası tutuyoruz. Bu yasımıza ortak olan herkese de teşekkürü de bir borç biliyoruz. Yaklaşık 106 ülkeden çeşitli düzeyde üst düzey yönetici ülkemizin, milletimizin bu yasına ortak olmuş, taziyelerini ifade etmiş ve yasımızı, acımızı paylaşmak için ellerinden geleni ortaya koyacaklarını ifade etmişlerdir. Eğer bu 4 sorumluluğumuzu, yani; uyanık olarak ve aklıselim içerisinde birliğimiz ve bütünlüğümüz bozmayacak şekilde yürümeyi, teröre karşı ortak bir barış ve kardeşlik cephesi oluşturabilmeyi, bu yası hepimizin yası olarak kabul edip, yasımızın üzerinden bir dostluk, kardeşlik oluşturabilmeyi ve dilimize dikkat etmeyi başarabilmeliyiz. Eğer bunları yapamazsak tam da terör örgütünün istediği sonuçları elde etmiş olmasına yardımcı olmuş olacağız, destek olmuş olacağız."

'TERÖR GRUBU MENSUBU OLSA BİLE ÖLDÜĞÜ ANDAN İTİBAREN HER İNSANIN CESEDİ HÜRMETE ŞAYANDIR'

Şırnak'ta, cesedi zırhlı araca bağlanarak yerde sürüklendiği belirlenen Hacı Birlik’le ilgili de konuşan Kurtulmuş, 2 emniyet görevlisinin açığa alındığını ifade etti. Kurtulmuş, "Bu bir insanlık suçudur, bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur, vahşettir; kabul edilemez. Herhangi bir insan, kimliği ne olursa olsun hatta güvenlik kuvvetleriyle elinde silahla çatışan bir terör grubu mensubu olsa bile öldüğü andan itibaren her insanın cesedi hürmete şayandır. Çünkü insan onuru, insan hakkı bunu gerektirir. Bu olayın gerçeğinin ortaya çıkarılması için bir soruşturma başlatılmıştır. Bugün İçişleri Bakanlığı’nın ilgili müfettişleri bu 2 emniyet görevlisiyle ilgili açığa alınma, görevden uzaklaştırma kararı aldılar. Soruşturma tamamlandıktan sonra da gerekli işlemler yapılacaktır." açıklamasında bulundu.