İhaleye fesat karıştırma iddiasıyla hakkında tutuklama kararı bulunan eski Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Macit Özcan'ın avukatı Mahir Başarır, toplanan delillerin hukuka aykırı olduğunu savundu.

Mersin Büyükşehir Belediyesinin eski yönetimine yönelik operasyonda Macit Özcan'ın tutuklanma kararı ile arandığı iki kardeşi ile oğlunun da aralarında bulunduğu 15 kişinin tutuklandığı operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Başarır, 2011-2013 yıllara arasında toplanan delillerin hiçbir yargılamada kullanılmaması gerektiğine dair kararlar olduğunu öne sürerek, "Biz hala bu noktadayız. Bugün toplanan deliller hukuka aykırıdır. Hukuka aykırı olarak toplanan bu delillerle insanlar mağdur edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Başarır, konuyla ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklamalarda bulundu.
Soruşturmaya konu olan delillerin hala hukuksuzluğunu ve gizliliğini koruduğuna dikkat çeken Başarır, "Delilleri toplayan emniyet mensupları bugün Türkiye’nin her yerinde yargılanmaktadır. Kimi tutuklu, kimi tutuksuz olarak en ağır cezalarla haklarında iddianameler düzenlenmektedir. Biz Mersin Cumhuriyet Savcılığı’na, ilgili soruşturmanın savcısına bazı emsal dosyalar sunduk. Ergenekon, Balyoz, Şike, 17 Aralık süreci gibi davaların emsal kararlarını verdik. O kararlarda açıkça, 2011-2013 yılları arasında toplanan delillerin hiçbir yargılamada kullanılmaması gerektiğine dair kararlar vardır. Biz hala bu noktadayız. Bugün toplanan deliller hukuka aykırıdır. Hukuka aykırı olarak toplanan bu delillerle insanlar mağdur edilmiştir. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Macit Özcan’ın oğlu ve kardeşleri tutukludur. Oğlu İlker Özcan Mersin’de bile yaşamamaktadır, hayatında belediyeye sayılı bir şekilde gelmiştir, hiçbir müteahhidi tanımaz. Ama 'babası yok oğlunu alalım’ diye bir mantıkla tutuklu durumdadır. Bu yüzyılda böyle bir anlayış hukukçulara yakışmıyor. Ben öncelikle buradan sesleniyorum. İnsanlar özgürce yargılansın, bu kadar şaibeli, tartışılan delillerle tutuklanmasın, derhal mağduriyetlerine son verilsin." diye konuştu.

Vurgulamak istediği bir başka konunun ise mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın bu davadaki ilişkileri, eylemleri ve etkileri olduğunu söyleyen Başarır, bu konuyla ilgili de ayrıntılı bir araştırma yaptıklarını kaydetti. Kocamaz’ın göreve geldikten 1,5 ay sonra bir basın toplantısı düzenleyerek 'bankamatik işçileri’ diye bir olgu oluşturduğunu dile getiren Başarır, şöyle devam etti: "Hatta bir sanatçı da töhmet altında kalmıştır. Ama bunların da gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır. Sayın Burhanettin Kocamaz bu süreçte soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları ile görüşmüş müdür, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarını ziyaret etmiş midir, onlara delil vermiş midir ya da bu cumhuriyet savcıları büyükşehir belediyesine gelerek kendileri ile görüşmüş müdür? Bu konuda biz hazırlıklarımızı tamamladık, yarın suç duyurusunda bulunacağız kendisi hakkında. Suçlar nedir? 'İftira, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, suç uydurma, görevini kötüye kullanma.’ Sayın Burhanettin Kocamaz, bu soruşturma ile ilgili özellikle bazı gazetelerin güney temsilcileriyle telefon görüşmesi yapıp haber yaptırmış mıdır? Bazı gazetelerde gördük, yolsuzluk paraları ile Miami’de iş merkezi yapılmış. Bu konuda biz de araştırma yaptık. Bırakın alışveriş merkezini Özcan ailesinin orada dikili bir fidanları bile yoktur."

'TUTUKLAMA KARARI KALKARSA ÖZCAN GELİP İFADE VERİR'

Basın mensuplarının "Macit Özcan neden bu açıklamaları yapmıyor?" şeklindeki sorusuna ise Başarır, "Sayın Özcan tabii ki bu ülkede açıklama yapacaktır. Takdir ederseniz ki bu ülkede Genelkurmay Başkanı 3 yıl tutuklu kalmıştır, 'pardon’ denilmiştir. Eğer hukuk adalet sistemine geldiği takdirde Macit Özcan da gelecektir, yargıya hesabını verecektir, açıklamalarını yapacaktır. Biz fazla bir şey istemiyoruz, yakalamaları kaldırın, özgürlükleri verin, kefaletle verin, adli kontrolle verin. Ama insanlar gelsin yargıya hesabını versin. Tartışılan delillerle insanların özgürlüğünü kısıtlamayın. 3 dönem belediye başkanlığı yapmış bir insanın kaçma şüphesi var mıdır? O yüzden ben buradan yargıya sesleniyorum; bu delillerde tartışma vardır, bu deliller tartışmalıdır, şüphenin olduğu bir noktada insanların tutuklanması kamu vicdanını zedeler. Yakalamalar kalksın, ertesi gün Özcan gelip ifadesini verecektir, tüm soruları da cevaplayacaktır." şeklinde cevap verdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin önceki yönetimi döneminde ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 35 zanlıdan, aralarında Özcan'ın oğlu ve 2 kardeşinin de bulunduğu 15 kişi tutuklanmıştı.