Ermenek davasının 3. gününde madenci yakınlarının verdiği ifadeler yine yürekleri burktu. Hasşekerler Madencilik'te yaşanan kazada hayatını kaybeden madencilerden Uğur İlhan'ın eşi Ayşe İlhan, eşinin yırtık çizmelerle işe gittiğini ıslak ayaklarla eve geldiğini anlattı.

Karaman Ermenek'te geçen yıl 18 kişinin ölümüne neden olan maden kazasının davasının üçüncü gününde mağdur ailelerin ifadeleri alınıyor. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 kişinin yargılandığı davada Cenne Linyit Kömür İşletmesi müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey, Hasşekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt tutuklu olarak yargılanıyor.

Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi'nin rödovansçısı olan Hasşekerler Kömür İşletmesi'nde geçen yıl 28 Ekim'de, eski ve kullanılmayan maden ocaklarında biriken suların, Hasşekerler Madencilik'te ait galerilere ani ve basınçlı bir şekilde boşalması sonucu 18 madenci hayatını kaybetmişti. Yaşanan kazaya ilişkin dün Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava devam ediyor.

'EŞİMİ YIRTIK ÇİZMELERLE ÇALIŞTIRDILAR'

Maden sahiplerinin çizmeleri yırtılsa bile işçilere 6 aydan öce çizme vermediğini anlatan Ayşe İlhan ifadesinde şunları söyledi: "Eşim, ev yaptırmak için kredi çekmişti, o yüzden madene gitmeye mecbur kaldı. Madende çalışmak için doğru dürüst işçi kıyafeti bile vermiyorlardı. Kendi ayakkabılarıyla işe giderdi. Çizmesi yırtılmış ama ocak sahibi çizme vermediği için o çizmelerle işe gider gelirdi ve ayakları ıslak bir şekilde eve gelirdi."

'EŞİMİN ŞİKAYET MEKTUPLARINI NEDEN BULMUYORLAR'

Madendeki sorunlar nedeniyle eşinin birçok kez şikayet mektupları yazdığını anlatan acılı eş, işçilerin 120 tane şikayet mektubuna neden önem verilmediğini sordu. Ayşe İlhan, "Eşimin yazdığı şikayet mektupları yok. 120 mektup yazdık gönderdik ama neden açığa çıkmıyor? Bunların açığa çıkmasını istiyorum. Bütün sorumlulardan özellikle de iki tane bayan mühendisten şikayetçiyim. Ağızlarında vıcık vıcık sakız, paçalarını sıvayıp madende gezerlermiş." dedi.

BABA GÜRSES: OĞLUM OCAĞIN KÖTÜYE GİTTİĞİNİ ANLAMIŞTI

Kazada hayatını kaybeden madencilerden İsmail Gürses'in babası Mustafa Gürses, oğlunun kazadan iki gün önce madenin kötüye gittiğini anladığını aktardı. Baba Gürses şunları söyledi: "Ben de madenden emekliyim, yer altını bilirim. O madene de indim. Oğlum, kaza olmadan 2 gün önce 'Baba ocak baya kötüye gidiyor, yapabilirsem başka ocağa gideceğim' diyordu. Ama ocaktan çıkanı başka ocağa almıyorlarmış. Hastanede bile doktor seçilebiliyor. Ben bütün sorumlulardan davacıyım."

'GELİNİMİ PARAYLA KANDIRDILAR'

Ermenek'teki maden kazasında ölen madencilerden Mehmet Baha'nın annesi Ayşe Baha da gözyaşları içerisinde ifade verdi. Maden sahiplerinin, kızını şikayetçi olmaması için para ile kandırdıklarını ve bu yüzden mahkemeye gelmediğini, gelininin evini de terk ettiğini anlatarak, sorumlulardan şikayetçi oldu.