Malatya Valiliği, valilik önünde borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle kendini yakan Ali Özbay’ın vücudunda yüzde 15 yanık tespit edildiği, şahsın genel durumunun iyi olduğu, kendisine psikolojik destek sağlanacağını açıkladı.

42 yaşında olduğu bildirilen kişinin 2007 yılından bu yana Yeşilyurt İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na kayıtlı olduğunu anlatılan açıklamada, “Şahıs bekâr olup, abisiyle birlikte kendi evlerinde ikâmet etmektedir. Şahsın 2008 yılından itibaren 2013 yılı hariç 2022 sayılı yasadan faydalanarak bugüne kadar özürlü maaşını aldığı görülmüştür. Aldığı maaşın haricinde değişik zamanlarda borçlarını ve değişik ihtiyaçlarını öne sürerek Yeşilyurt SYDV’den ise 2008-2014 yılları arası 10 bin 535 TL nakdi yardım almıştır. İlgili şahsa 2008 yılından itibaren düzenli olarak yakacak yardımı da gerçekleştirilmiştir. 2015 Ocak ayında yine Yeşilyurt Kaymakamlığına müracaat ederek kendisine dizüstü bilgisayar alması için 3 bin TL nakdi yardımda bulunulmasını talep etmiş, isteği gerçekleşmeyince kendini yakma girişiminde bulunmuş ama gerçekleştirememiştir.”

Özbay’ın basın mensuplarına eylem yapacağını daha önceden haber verdiği vurgulanan açıklamada, “Haber vererek kendini yakmıştır. İlimiz Valisi tarafından olay akabinde yanına gidilmiş kendisiyle konuşulmuş, 2 bin TL borcu olduğu, aylık 300 TL kira ödediği bunların ödenmesi halinde bir daha böyle bir olayı gerçekleştirmeyeceği sözünü vermiştir. Şahıs kendi evinde oturduğu kira vermediği ama buna rağmen kira yardımı istediği anlaşılmıştır. Kendini yakma girişiminde bulunan şahsa anında müdahale edilerek Turgut Özal Tıp Merkezi’nde tedavi altına alınmıştır. Yüzde 15 yanık tespit edilen hastanın genel durumunun iyi olduğu tedaviye cevap verdiği, ayrıca kendisine psikolojik destek sağlanacağı da belirtilmiştir. İlgili şahıs bu tür girişimleri alışkanlık haline getirmesine rağmen Valilik makamınca şahsın bahsettiği borçların ilgili alacaklıların tespit edilerek alacaklılara ödeneceği taahhüdünde bulunulmuştur” ifadelerine yer verildi.