Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, iktidarın yargının üzerinden elini çekmesini istedi. Arslan, “Yargı ile oynamayın.” dedi. Manisa Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla adliye bahçesindeki Atatürk anıtına çelenk koydu.

Burada konuşan Baro Başkanı Arsan, İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde DHKP-C terör örgütü militanları tarafından şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için çok üzgün ve öfkeli olduklarını söyledi. Savcı Kiraz’a Allah'tan rahmet, yakınlarına ve yargı camiasına başsağlığı ve sabır dileyen Arslan, Manisa Barosu’nun terör saldırılarının her şekline karşı olduğunu kaydetti. Terörist saldırı kim tarafından ve hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın haklılığı olamaycağının altını çizen Arslan, “Yargıya yapılan sözlü saldırılar, hakimlerin, savcıların, avukatların isimleri verilerek yapılan tacizler, bu tür kendini bilmezleri cesaretlendirmektedir. AKP iktidar erklerine sesleniyoruz, yargının üzerinden elinizi çekin. Yargı ile oynamayın.” dedi.

'AVUKAT, HALKIN HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TEMİNATIDIR'

Ali Arslan, avukatlık mesleğinin Türkiye’de bütün insanların insan haklarından yararlanabilmelerini, haksızlıklara karşı koyabilmelerini, haklarını savunabilmelerini sağladığını ve bu sebeple de savunma hakkının en önemli unsurunu teşkil ettiğini ifade etti. Arslan, “Hukuk devletinin özü, adalet esasına göre devlet otoritesinin hukukla sınırlandırılmasında temelini bulur. Hukuk devleti, bu sınırlandırmayı savunmaya güçlü ve bağımsız konum tanıyarak gerçekleştirebilir. Avukat, halkın hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Avukatlık, insan onuruna özen mesleği olarak serbestçe yapılan bir kamu görevidir.” diye konuştu.

Bu yıl Avukatlar Günü'nü buruk kutladıklarını belirten Manisa Barosu Başkanı, “Avukatlar Günü'nde hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve bununla yakından ilgili ülke gündemi ile avukatlık mesleğinin yaşadığı sorunlar konusunda iç açıcı şeyler söylemeye ne yazık ki olanak yoktur. Avukatlar, yargının kurucu unsuru olarak savunma görevlerini yerine getirerek, hukukun üstünlüğüne yaşamsal önemde katkı sunarlar. Özverili biçimde insanı ve insani değerleri temel alarak, gece gündüz demeden 7 gün 24 saat ve de çoğu zaman ücretli ya da ücretsiz bu kutsal görevi, her türlü özveriyi göstererek yerine getirirler.” şeklinde konuştu. Siyasi iktidarın, demokrasiye ve hukuk devletine adeta savaş ilan ederek hayatın her alanını kendi ideolojik ve politik yönelimi doğrultusunda düzenlemeyi ve denetlemeyi amaçlayan uygulamalarına yeni adımlar eklediğini iddia eden Arslan, “Bu kapsamda yargı bağımsızlığını ve erkler ayrılığı ilkesini ortadan kaldıracak düzenlemelerle yargıyı yürütmeye bağlamayı amaçlamaktadır. Avukatlar, çok zorlu süreçlerden geçerek bugünlere geldiler. Bugünlerde toplumda yaşanan her olaydan sonra bir şekilde Barolar Birliği'ne, barolara ve mensupları avukatlara saldırılmaktadır. Çağlayan Adliyesi'ndeki vahim terör saldırısı sebep gösterilerek, yeni saldırılar yapılmaktadır. Avukatların tarihi süreçte elde ettiği haklar geri alınmak istenmekte, avukatlar ve barolar üzerinde ekonomik baskı oluşturularak iktidara biat etmeleri sağlanmaya çalışılmakta, vatandaşa hedef gösterilmektedir fakat şu bilinmelidir ki avukatlar bu hakları kolay elde etmedi, kolay vermeyecektir.” dedi.

Hukukun üstünlüğünün mutlak olması ve hukukun herkese bir gün lazım olabileceğinin asla unutulmaması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Hukukun üstünlüğünün ise ancak olağan mahkemelerle ve tabii yargıçlarla gerçekleşebileceği açıktır ve bu hukukun üstünlüğünün olmazsa olmazının savunma, dolayısıyla avukat olduğu, yargının yargı kararında adil olması için kaçınılmazdır. Manisa Barosu, geçmişte olduğu gibi bugün de bütün bu totaliter düzenlemelerin ve yürütmenin yargıya üstünlük arayışının karşısında duracak, demokratik hukuk devletini, insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya devam edecektir. Bağımsız yargının kurucu unsuru ve savunmanın onurlu temsilcileri olarak bağımsız yargı ve özgür savunma için, haklar ve özgürlükler için, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı savunmak için, adalet ve vicdan için susmadık ve susmayacağız.” dedi.

Çelenk törenine Manisa Başsavcı Vekili Alim Çalışkan ile hakim ve avukatlar da katıldı. Cübbe giyen avukatlar, arkalarına, “Cübbemden elini çek!” yazılı kağıt yapıştırdı.