Solingen yangın faciasında iki kızını, iki torununu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç, uluslar ve dinlerin barış ve hoşgörü içinde olması için yaptığı çalışmalarından ötürü HSE Vakfı tarafından “Erasmus Kittler” ödülüne layık görüldü. 2009’dan beri her iki senede bir düzenlenen ‘Darmstaedter Impuls’ ödül töreni, Darmstadt şehrinde gerçekleşti. Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici ve Darmstadt Belediye Başkanı Jochen Partsch gibi isimlerin katıldığı ödül töreninde üç farklı dalda beş ödül dağıtıldı.

Ödül törenin konuşan Mevlüde Genç “Kardeşlik içinde yaşayalım. Kardeşlik, sevgi, birlik ve beraberlik için her zaman için birbirimizin yarasını saracağız.” mesajını verdi. Acıların paylaştıkça azaldığını dile getiren Genç, “Ben beş evlat kaybettim ama hiç kimseye nefret duymadım. Hepinizi candan seviyorum.” şeklinde konuştu. Sadece çocuklarının hayatını karartan insanlara karşı bir nefret duyduğunu anlatan Genç, acı çekmeyen kimse için şaka gibi gelebileceğini ifade etti. Güney Fransa’da Germanwings şirketinin uçak kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine de baş sağlığı diledi.

Frankfurt Allgemeine Zeitung’dan Werner D’Inka Mevlüde Genç’le tanışmadan önce kalbi bu kadar büyük insanı hayal edemediğini altını çizdi. D’Inka, çok şeyini kaybeden Genç’in olaydan birkaç gün sonra “Benim yakınlarımın ölümü arkadaş olmamız için bir kapı açması lazım. El ele tutuşarak birlikte yaşayalım.” isteğinde bulunduğunu hatırlattı. “Bugüne kadar ağzından tek kelime kötü söz çıkmadı.” diyen D’Inka “Biz hepimiz kardeşiz ve barış içinde beraber yaşamamız lazım” mesajına hep sadık kaldığını vurguladı.

Genç’in, bu mesajını tekrarlamaktan yorulmadığını belirten D’Inka “Biz Mevlüde Genç’in derin şefkatinden dolayı binlerce kez utanmamız lazım.” ifadelerini kullandı.