Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun, Bakırköy'deki 7 mahallede, Afet Yasası kapsamında riskli alan kararı bekledikleri şeklindeki açıklamalarının üzerine Mimarlar Odası İstanbul ve Trakya Büyükkent şubeleri basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu, Bakırköy’de yapılacak bir kentsel dönüşümün ilçede sosyal ve ekonomik travmalara yol açacağını ve binlerce küçük esnafın işsiz kalacağını söyledi.

Mimarlar Odası Bakırköy Temsilciliği'nde düzenlenen toplantıya, Mimarlar Odası Büyükkent Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu, Bakırköy Temsilcilik Sekreteri Selda Yentür, Bakırköy Temsilcilik Başkanı Mürsel Selçuk'un konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun Osmaniye, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Sakızağacı, Yeni Mahalle, Zeytinlik, Cevizlik'i kapsayan 7 mahalleyi içeren riskli alan kararı bekledikleri yönündeki açıklamaları ele alındı.

Bakırköy’ün genelinin küçük esnaf ağırlıklı bir dokuya sahip olduğunu belirten Hacıalioğlu, “En önemlisi evlerimizin bedel ödenmeden yenileneceği vaadidir. Yasada böyle bir şey yok. Yasa; eski binanın değerini yapılan yeni binanın eğer alıcıysanız değeri arasındaki farkın ne şekilde ödeneceğini tarif etmiştir. Yani bir belediyenin, bir kamu kurumunun şahıslara dönük borçlarına kefil olma gibi bir düzenleme hiçbir kanunda yok. Bunu yapamaz. Dolayısıyla bu tür vaatler gerçekleşmesi olanaksız vaatlerdir. Bakırköy imarının yüzde 20’si ticari fonksiyonludur. Dolayısıyla çok yaygın küçük esnaf ağırlıklı bir doku var. Sizin bu yaptığınız kurguda bunları bütünüyle ortadan kaldırıyorsunuz. Bu çok ciddi sosyal ve ekonomik travma yaratacak bir durum. Yani Bakırköylü olup Bakırköy’de küçük esnaf olan binlerce insanın işsiz kalması anlamına da gelir. Bunların analiz edilmesi lazım. Biz bunları söylüyoruz.” dedi.

'KARAR İÇİN BAKANLAR KURULUNUN ONAYI GEREKLİ'

Karar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, ardından da Bakanlar Kurulu'nun onayı gerektiğini belirten Hacıalioğlu, riskli alan ilan edilecek mahalleler arasında Ataköy, Yeşilköy, Yeşilyurt ve Florya gibi mahallelerin bulunmadığını söyledi. Hacıalioğlu, “İlçe meclisi, kentsel dönüşüm kapsamında Belediye Başkanı'ndan girişimde bulunmasına dönük bir belediye meclis kararı aldı. Buna bağlı olarak belediye yönetiminin plan sınırı ve planlamaya yönelik çalışmalarını kendilerinin açıklamalarına göre Şehircilik Bakanlığı'na sundular, Bakanlığın onayını bekliyorlar. Ondan sonra Bakanlar Kurulu olacak. Açıklanmış, alenileştirilmiş bir plan zaten yok. Bir plan çalışması yapıldığı söyleniyor. Bakırköy Belediyesi’nin ve plan sınırının onaylanması amacıyla bakanlığa bir müracaat var henüz bakanlık tarafından da onaylanmış değil. Yine Belediye Başkanı'nın ifade ettiğine göre 15 Marta kadar bu yönde bir kendilerinin beklentileri yönünde bakanlığın onaylayacağını söylüyorlar. Bakanlık onaylasa bile bakanlar kurulundan onay çıkacak.” diye konuştu.

'BAKIRKÖY’ÜN YÜZDE 78’İ ÇÜRÜK İFADESİ SORUMSUZCA VE KASITLIDIR'

Bakırköy Temsilcilik Sekreteri Selda Yentür ise, “Öncelikle bilinmelidir ki; Bakırköy’ün yüzde 78’inin çürük olduğu yönündeki ifadeler son derece yanlış, sorumsuzca ve kasıtlıdır. 1999 depreminin ardından toplumda yaşanan psikolojik ve sosyolojik travmanın etkisiyle, hızlı tarama yöntemiyle gözlemsel analiz sonuçlarına göre hazırlanan ve yeterliliği tartışılan raporlara dayanılarak yapılan böylesi bir açıklama ancak yeni toplumsal travmalara yol açar ve emlak spekülasyonuna katkı sağlar. Ayrıca 7 mahalle dışındaki Yeşilköy, Yeşilyurt, Şenlikköy gibi diğer mahallelerde 142 adet çok yüksek riskli, 1245 adet yüksek riskli yapı tespiti aynı raporlarda mevcut iken bu mahalleler neden dönüşüm kapsamına alınmamaktadır? Kentsel dönüşüm finansmanının henüz bilinmeyen bir oranda, fazladan üretilecek bağımsız bölümlerin satışıyla sağlamayı planlayan Bakırköy Belediyesi esasta kentsel rantı kendi kontrolünde mülkiyet üzerinden paylaştırmayı vaat ederken, kiracı statüsündeki Bakırköylüleri ve yerel esnafı bütünüyle göz ardı etmektedir.” ifadelerini kullandı.