Nokta Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Çapan, savcılık sorgusunda hakaret kastı bulunmadığını, Erdoğan’ın şehitlikle ilgili ifadelerini eleştirdiklerini belirtti.

Nokta dergisi bu haftaki sayısında şehit cenazesi geçerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı selfi çeker şeklinde görsel kullanmıştı. Bu görsel nedeniyle dergi hakkında terör ve örgütlü suçlar savcılığı tarafından Cumhurbaşkanı'na hakaret ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Bu kapsamda derginin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan gözaltına alındı. Adliyeye getirilen Çapan’ın ifadesi savcı Gökhan Yolasığmaz tarafından alındı.

Derginin bu hafta sayısındaki Erdoğan’ın selfi çeken fotoğrafının montaj olduğunu belirten Çapan, hiçbir terör örgütü ile bağının bulunmadığını ifade etti. Söz konusu fotoğrafı yayınlama konusunda da hiçbir talimat almadıklarını kaydetti.

Yoğun bir gündem yaşandığını vurgulayan Çapan, Erdoğan’ın şehitliğin imrenilecek bir makam olduğunu söylediğini hatırlattı. Erdoğan’ın şehit cenazelerine de katıldığına dikkat çeken Çapan, İngiliz The Guardian gazetesinin Irak savaşı nedeniyle Tony Blair’in selfi çeken pozundan esinlendiklerini söyledi.

Yayınladıkları fotoğraf ile Erdoğan’ın şehitlik söylemlerinden yola çıkarak eleştiride bulunduklarını vurgulayan Çapan, mizah ve ironiyi kullanarak eleştiri yaptıklarını kaydetti. Kendisi ve derginin hakaret kastı bulunmadığını savunan Çapan, “Hakaret olgusu belki tartışmaya açık bir durumdur. Ancak terör örgütü ile bağlantı kurulması hususunu anlamadım ve böyle bir durumu kabul etmiyorum.” dedi.

Çapan’ın avukatı Veysel Ok, müvekkilinin gazeteci olduğunu, AİHM’nin kararlarında özellikle siyasi kişilere yönelik eleştirilerin sarsıcı olabileceğine dair kararları bulunduğunu hatırlattı.

Polisin talebinde Cumhurbaşkanı'na hakaret gerekçesi bulunduğunu ifade eden Ok, savcının buna terör örgütü propagandasını da eklediğini vurguladı. Bunun gözaltı ve toplatma kararının hukuka uydurulmak için yapıldığına işaret eden Ok, derginin kapağındaki fotoğraf ile hangi terör örgütünün propagandasının yapıldığının savcılık tarafından aydınlatılmasını beklediklerini söyledi. Ok, terör örgütü suçlamasının toplatılma kararına gerekçe yapılmak için uydurulduğunu savunarak, dergi kapağının siyasi hiciv taşıdığını ifade etti.

Avukat Kadir Kökten de müvekkilinin eyleminin basın suçu kapsamında kalan bir eylem olduğunu vurguladı.

Savcılık sorgusunun ardından Çapan, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Savcı Gökhan Yolasığmaz, Çapan’ın Cumhurbaşkanı'na hakaret ve terör örgütü propagandası yapmak suçundan tutuklanmasını istedi.