Mardin’in Nusaybin ilçe Belediyesi tarafından son 5 yıldır ‘Çevre Yolu Projesi’ kapsamından yapılan girişimlerden yine ön açıcı bir sonuç alınamadı.

Nusaybin Belediyesi tarafından ‘Çevre Yolu Projesi’ kapsamından Milli Savunma Bakanlığı nezdinde yapılan girişimlerden sonuç çıkmadı. Projenin yapımı için başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere halkın da yoğun bir şekilde yapımına başlanılmasını talep ettiği proje için başvurularda istenilen sonuç elde edilemedi.

Bu konuda yazılı olarak bilgi veren Belediye Eş Başkan Cengiz Kök, 2014 yerel yönetim seçimlerinden sonra göreve geldikleri ilk günden beri Eşbaşkan Kaya ve ilgili birimlerle beraber başvurulması gereken her merci ve ilgili idarelere yine sivil toplum kuruluşları ve halkın desteği ile sorunlarını dile getirdiklerini belirtti.

MAYIN TEMİZLEME İŞİ BELEDİYENİN OLMALI

Eş Başkan Kök, şu ifadeleri kullandı: “12 Şubat 2015’te durumla ilgili kapsamlı bir rapor hazırladık. Raporla, Milli Savunma Bakanlığı’na ‘Çevre Yolu’ ile ilgili geçiş hakkı talebinde bulunduk. Bakanlığın yazımıza istinaden 18 Ağustos tarihinde gerekçe kararını bize göndermiştir. Bu kararda yeni yapılan devlet hastanesinin güneyinden başlamak suretiyle Bağdat Köprüsü’ne kadar bir geçiş hakkı verebileceklerini ancak Bağdat Köprüsü’nden yeni yapılan gümrük kapısına kadar olan yolun ise güvenlik gerekçesiyle izin veremeyeceklerini belirtmişlerdir. Ancak izin verdikleri alan için ise çalışma payımızın 20 metre ve bu mesafeden sonra güvenlik gerekçesiyle 3,80 metre yüksekliğinde ve 6 kilometre uzunluğunda güvenlik duvarının örülmesini ayrıca sahada yapılacak mayın temizleme çalışmasının yine belediyenin üstlenmesi gerektiğini bildirmişlerdir."

Nusaybin ile Qamişlo arasında bir duvarın örülmemesi için her defasında Nusaybin halkı gerekli tepkisini ortaya koyduğunu hatırlatan Eş Başkan Kök, şunları kaydetti: “Bunun için bu şartı kabul etmemiz mümkün değildir. Halkımızın bilmesi gerekir ki, 22 metrelik ‘Çevre yolu Projemiz’ için mayınlı alandan istemiş olduğumuz 40 metrelik koridorun 20 metre olarak izin verilmesi projenin uygulanması için yeterli bir genişlik olmamakla birlikte, sınır kenti olmamızdan kaynaklı ve yapılacak olan hizmetin bir Çevre yolu olması sebebi ile yapılacak olan mayın temizleme ve yol çalışmasının harcamalarının merkezi bütçeden karşılanması gerekir. Söz konusu harcamaları kıt imkanlara sahip bir ilçe belediyesine yüklenmesi bu projenin uygulanma ihtimalini ortadan kaldırmak anlamını taşımaktadır.”

Kök, ‘Çevre Yolu Projesi’ kısa vadede uygulanacak bir proje olmadığı vurgusunda bulunuldu.