Kimse Yok Mu Derneği bünyesinde faaliyet gösteren ASYA Arama Kurtarma ekipleri, Merter Fatih Koleji’nde öğrencilerle birlikte deprem tatbikatı yaptı. Oturma odası tasarımlı simülatöre yerleştirilen öğrenciler, 7,4 şiddetindeki sarsıntıyla heyecanlı dakikalar yaşadı.

ASYA Arama Kurtarma Ekibi, 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında öğrencileri depreme karşı bilinçlendirmek amacıyla tatbikatlar düzenliyor. Bugün de Merter Fatih Koleji’nde simülatörle tatbikat yapıldı. Görevliler önce okulun konferans salonunda düzenlenen sunumda, deprem sırasında yapılması gerekenler hakkında teorik bilgiler verdi. ASYA Arama Kurtarma ekibi proje sorumlusu Ayhan Güllü, aileleri ve öğrencileri depreme nasıl hazırlanacakları konusunda bilgilendirdi.

Daha sonra, okul bahçesinde 7,4 şiddetindeki deprem canlandırıldı. Simülatörde öğrencilere, deprem sırasında neler yapmaları gerektiği canlı canlı gösterildi. Oda tasarımlı simülatöre giren öğrenciler, sarsıntıyla heyecanlı dakikalar yaşadı. Sarsıntıyla yerlerinden fırlayan öğrenciler, en sağlam eşyanın yanına çöktü. Ardından başlarını ellerinin arasına alan öğrenciler sarsıntının bitmesini bekledi. Bu arada simülatöre yerleşen raflardaki kitapların yere düşüş anı gerçek bir depremi aratmadı.

Simülatörden çıkan öğrenciler canlandırılan deprem sarsıntısıyla tedirgin olduklarını dile getirdi. Tatbikat sayesinde çok şey öğrendiklerini dile getiren öğrenciler, “Deprem esnasında neler yapacağımızı öğrendik. İlk yardım çantası hazırlamamız lazım. Hazırlanmazsak tehlikeli olabilir. Deprem gerçekten çok korkunçmuş. Allah inşallah bize yaşatmasın.” diye konuştu.

Ayhan Güllü de ASYA’nın faaliyetlerinden bahsederek, şunları söyledi: “Türkiye genelinde toplam 35 şehirde, Kıbrıs’ta dahil olmak üzere 150 bine yakın öğrenciye deprem simülatör TIR’ımızla temel afet bilinci eğitimlerini verdik. Bugün de Merter Fatih Koleji’nde bir sunum yapıyoruz. Konferans salonunda afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerin sunumunu verdik. Deprem simülatörümüzle de çocuklara vermiş olduğumuz teorik bilgilerin pratiğini gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da 39 ilçede 10 binden fazla öğrencimize temel afet bilinci eğitimini verdik.”