Bursa'da dün, uyuşturucu kullandığı ve üzerinde sentetik hap bulunduğu iddiasıyla okuldan uzaklaştırılan öğrencinin iki müdür yardımcısını bıçakla yaraladığı Kırcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, öğrenciler olayı protesto etti. Okul bahçesinde toplanan yüzlerce öğrenci derslere girmedi. Bin mevcudu bulunan okulu yaptıran hayırsever iş adamı Mustafa Kırcı da okul önüne gelerek öğrencilere hitap etti.

Kırcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 1. sınıf öğrencisi B.Y. (17) hakkında okul idaresi, önceki gün uyuşturucu madde kullandığı ve üzerinde hap ele geçirildiği gerekçesiyle işlem yaptı. İddiaya göre, üzerinde sentetik uyuşturucu madde (bonzai) bulunan öğrenci, Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Gerekli işlemlerin ardından B.Y. serbest bırakıldı. Okuldan uzaklaştırılma kararına öfkelenen B.Y., dün sabah saatlerinde geldiği okulda olaydan sorumlu tuttuğu Müdür Yardımcısı Adnan Ur'un odasını bastı. Ur'u baldırından bıçaklayan öfkeli öğrenci, gürültü üzerine odaya gelen Kırcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Yücel Akçay'ı da sırtından bıçakladı. Odadaki camları kıran lise öğrencisi kolundan ve bacağından yaralandı.

"PARAM OLMADIĞI ZAMAN BENİ DÜŞÜNÜRDÜ"

Dünkü olay üzerine büyük şok yaşayan öğrenciler bugün derse girmedi. Okul önünde oturma eylemi yapan öğrenciler, slogan atarak yaşananlara tepki gösterdi. Nurgül Dönmez isimli öğrenci, "Yücel Hocam, param olmadığı zaman beni en çok düşünen hocalarımız. Ama öğrenciler ne yaptılar. Bonzai içerek hocalarımızı bıçakladılar. Bu adalet mi. Bu adaletse çıksın birisi söylesin. Bugün okula gelirken korkarak geldim. Üzüntülüyüz. Onlar can çekişiyor, o alçak şerefsiz cezasını çeksin." dedi.

Fatma Nur Tan isimli öğrenci de şunları kaydetti: "Başımıza bir iş gelse en son duyulur. Böyle tipler olursa annelerimiz babalarımız güvenli değil. Öğretmenlerimizin başına geldiyse bizim başımıza da gelir. Onların evlatları var, eşleri var. Sistem kurbanı oluyoruz, sustukça sistem kurbanı oluyoruz. Bu olay olduğunda herkes sustu, haberler çıktığında sadece iki dakika gündeme geliyor. Orada öğretmenlerimiz can çekişiyor. Burada sessiz olarak amaç olarak birlikteyiz, can güvenliğimiz için buradayız."

"BONZAİ BURSA'DA YAYGIN, ÜZERİNE YETERİNCE GİDİLMİYOR, EMNİYET NEREDE?"

Okul Öğrenci Temsilcisi Yakup Yıldırım ise şunları söyledi: "Okulumuzun yeri belli, etrafı tarlalarla çevrili. Güvenliğimizde sıkıntı var, çocuk gelip bizden birilerini bıçaklayabilirdi. İki müdürümüzü kurban verdik. Gelse birimizi öldürse kim ne hesabı verecek. Güvenlik zaafiyeti var. Polis gelip 5-10 dakika duruyor sonra 'Güvenliği sağladık' deniliyor. Böyle bir şey olamaz. Biz öğrenciyiz, bu ülkenin temelleriyiz, bize bir şey olursa kim hesabını verecek. Hani polis nerede? Burada sevdiğimiz öğretmenimizi kurban verebilirdik. Onlar gibi olmamak için. Bonzai gibi madde bağımlılığından dolayı okuldan atıldı, hapse girdi. Bursa'da yaygın, üzerine yeterince gidilmiyor. Emniyet nerede?"

Sibel Sakarya da "Biz Alo 147'yi arıyoruz. Bakanlık numarasını. Bize, 'Emniyet güçleri bir şey yapmıyorsa, biz şey yapamayız' diyorlar. Protesto yapıyoruz. Canımız yandı. Başka insanın canı yanmasın. Herkesin ailesi var, evladı var. Yazık günah, madem evlat yetiştiriliyor, herkes güzel yetiştirsin." dedi. Öğrencilerin protestosu üzerine okulu yaptıran hayırsever iş adamı Mustafa Kırcı ise öğrencileri sakinleştirmeye çalıştı. Kırcı, şunları kaydetti:

"Her zaman sizin yanınızdayız. Ne kadar şanslı çocuklarsınız, hep desteklisiniz. Bazı hadiseler olabilir, her yerde olabilir, oluyor da daha önce de oldu. İnşallah bundan sonra olmaz. Dikkat etmemiz lazım. Annenizin babanızın sözünü dinlemeniz, arkadaşlarınızı seçmeniz önemli. Kiminle arkadaşlık ettiğinizi bilmelisiniz. Kapının önüne polis ekibi gelip bekleyecek. Kapının önünde şey satanlar kaldırılacak. Bursa'da artık bu okul başarılı. Bunu daha iyi ileriye götürmek istiyoruz. Hayırsever olarak üzüldük. Böyle bir olay olmasını istemeyiz. Böyle hadiselerle değil yaptığımız faaliyetlerle gündeme gelmek isteriz. Ne yazık ki olabiliyor. Talebe çocuk, bilemezsin. Başka okullarda oldu, olacaktır da. Önünü almak mümkün olmuyor. Azaltmak ve dikkatli olmamız önemli. Hocalarımız bu hususta çok titiz."

Öğrenciler, gün boyu derslere girmeyeceklerini söylediler. Bazı veliler ise dünkü olay üzerine bugün çocuklarını okula göndermedi.