Son günlerde Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen okul ve dershane baskınlarına bir yenisi de Ankara’da eklendi. Türkiye'nin en çok madalya kazanan okullarından biri olan Ankara'daki Atlantik Ahmet Ulusoy Liseleri’ne 9 devlet kurumu görevlilerinin katılımıyla polis eşliğinde baskın yapıldı. Okul avukatı Şaban Yağcı, denetimin kurallar çerçevesi içinde yapılmadığını belirterek tepki gösterdi. Yağcı, “Görev yazısını görmek istedim. Görev yazısını göstermek istemediler.” dedi.

Aralarında Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı'nın da bulunduğu 9 devlet kurumundan müfettişler, polis eşliğinde okulları denetime geldi. Denetim esnasında hazır bulunan avukat Şaban Yağcı, denetime tepki gösterdi. Okulun avukatlığını yapan Şaban Yağcı ise yapılan denetimlerin hukuksuz şekilde yapıldığını vurguladı. Saat 11.00 civarında kuruma geldiklerini ifade eden Yağcı, konuşmasına şöyle devam etti: “Aşağı yukarı dokuz tane kurum müfettişi olduğunu söyleyen insanlar polislerle birlikte kurumumuza geldiler. Kendilerine niçin geldiklerini sordum. Kendileri de ‘Kurumu denetlemeye geldiklerini' söylediler. Görev yazısını görebilir miyim dedim. Görev yazısını göstermek istemediler. Sonra bir toplantı odasına geçtik, görev yazısını vermek istemediler. Sonra yetkiniz var mı diye sordular? Evet var dedim.”

Denetim yapmaya gelen görevlilerin kendilerine mukavemet ettiğini ve bunun için zabıt tutup gittiklerini belirten Yağcı, denetim yapacak olan kişilerin kendisine herhangi bir belge göstermediğini ve görevlendirme kağıtlarının olmadığını söyledi. Ellerindeki kağıtta kurumun adının yazılı olmadığını açıklayan Yağcı, “2015-2016 Eğitim öğretim yılının döneminde özel eğitim kurumları olarak geçiyor. Ne yapılacak, hangi eğitim kurumu, ne yapacaklar, MEB müfettişi buraya geldiğinde neyi denetleyecek onunla ilgili ellerinde belgeleri yok. Gelen polisler komisyonda olduklarını söylüyorlar, komisyonda değiller. Kimliklerini göstermiyorlar, böyle bir çıkmışlar gelmişler, arkadaşlar.” ifadesinde bulundu.

Yağcı konuşmasına şöyle devam etti: “Polislere göstermelerini istedim, kendileri gösteremediler. Bizim mülkiyet hakkımız ihlal edildi. Kendisi diyor ki burası devlet kurumu. Kamu kurumu ben buraya girebilirim diyor. Burası özel bir mülkiyet, MEB’e bağlı olarak çalışsa da denetim yapılsa da burası özel bir kurum. Burada şu anda polisler tarafından mülkiyet hakkı ihlal edildi.”

OKUL MÜDÜRÜ MAYA: BİR BU YIL 10 DENETİM GEÇİRDİK

Atlantik Ahmet Ulusoy Okul Müdürü Mehmet Maya, Türkiye’de yıllardır derece çıkartan, önceki yıl Türkiye’de 8 bin 536 lise arasından Türkiye birincisi olmuş bir kurum olduğunu kaydederek, “Bugün okulumuza Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, SGK’dan, Tarım’dan müfettiş olduklarını söyleyen şahıslar geldi, onları güzel bir şekilde karşıladık. Biz bu yıl 10 defa teftiş geçirdik. Hala denetimler devam ediyor. Bu nedir dedik? Ellerinde valilik emri ile denetleme olduğunu söylediler. Biz onları güzelce karşıladık.” diye belirtti.

Gelen müfettişlere denetimleri yapması konusunda yardımcı olduklarını ifade eden Maya, “Biz açığız, her tarafımız, bu konuda sıkıntımız yok. Gelin denetiminizi yapın. Biz bu yıl 10 defa teftiş geçirmiş bir kurumuz. Eksiğimiz yok. Ama ısrarla yapacağız, dediler. Yanlarında herhangi bir izinleri olmayan polis olduğunu söyleyen şahıslar vardı. Onlar hadi gidiyoruz, deyince kalktılar. Onlar da emir alarak buradan hareket ettiler ve gittiler. Şu an bu ortamda denetim yapamayız dediler ve yapmadılar.” şeklinde konuştu.

Okul müdürü Maya, okuduğu yazıda valilik tarafından yazılan yazıda denetimler ile ilgili şu ibareyi gördüğünü aktardı: “Valilik makamınca 20.08.2015 tarihinden Eğitim Öğretim döneminin sonuna kadar' diyor. Bize her gün bu dokuz kişi buraya gelecek mi? Şu an öğrenci olmuş olsaydı, öğrencilerin yaklaşımı nasıl olacaktı. Şu an onu düşünüyorum. Öğretmenlerin psikoloji nasıl olacaktı? Burası özel bir kurum, insanlar buraya gelip bizi seçiyorlar. Ben kayıp olur mu bunu düşünüyorum.”

Yapılan denetimlerin etik olmadığının altını çizen Maya, bu yıl genel denetimlerden geçtiğini açıkladı. Mali müfettişlerince eksiksiz bir denetim olduğunu hatırlatarak, “SGK, denetimimiz hala devam ediyor. İki tane SGK başmüfettişi tarafından denetimimiz devam ediyor. Maliye denetimini muhasebemiz geçirdi. Bugün geliyorlar, biz de bir anlam veremedik. Biz memuruz dediler, onlara da bir şey diyemiyorum.” dedi.

ÖĞRENCİ VELİSİ: YANLIŞ İŞ YAPIYOR İMAJI VERMEK TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNE YAPILMIŞ BİR SIKINTIDIR

Velilerden Uygar Ergin, yapılan denetimlerin çocuklarını olumsuz etkileyeceğini belirterek tepki gösterdi. Uygar, konuşmasına şöyle devam etti: “Yarın burada yaşları 12-17 arasında değişecek çocuklar eğitim ve öğretimde iken buraya böyle onlara karşı da adeta bu okulları böyle yanlış iş yapıyor imajı vermeye çalışmak her şeyden önce Türk Milli Eğitimine yapılmış bir sıkıntıdır. Özel okullar devletin eğitimini vermesi gerekli olan devletin görevini yapıyor. Devletin yükünü hafifletiyor. Bu şekilde bir okula gelinmesi, çocuklar yarın okulda iken okula gelinmesi etik değil. Onların pedagojik yapısı itibariyle uygun bir davranış olmaz.”