Çorum’da bazı okullarda para ile öğretmen seçimi yapıldığı iddia edildi. Çocuklarını okula yeni kayıt ettiren velilerden, istediği öğretmeni seçebilmeleri için bin TL’nin üzerinde bağış istendiği öne sürüldü. İddialar üzerine açıklama yapan Çorum Valisi Ahmet Kara, “Para talep edenlerin canını yakarız." dedi.

2015-2016 eğitim ve öğretim dönemi için okul kayıtları devam ediyor. Her yıl olduğu gibi kayıt parası iddiaları gündemden düşmüyor. İddiaların adresi bu kez Çorum. Kent merkezindeki bazı devlet okullarında, velilerin okula yeni başlayacak çocukları için istediği öğretmeni para ile seçtiği öne sürülüyor. “Öğretmen borsası” iddialarıyla yerel basında da gündeme gelen kayıt parası ücretinin velinin maddi durumuna göre 1000 TL ile 2500 TL arasında değiştiği dile getiriliyor. Bu sisteme göre veliler maddi durumlarına göre okul aile birliklerine ‘bağış’ adı altında para yatırarak, istediği öğretmeni seçebiliyor. Okullarda şu an için kayıt işlemleri devam ediyor. Sınıf belirleme işlemleri ise eylül ayının ilk haftasında yapılacak.

“PARA ALANIN CANINI YAKARIZ”

İddialar üzerine açıklama yapan Çorum Valisi Ahmet Kara, okullarda kayıt döneminde bağış ve yardım adı altında velilerden para toplanmasına kesinlikle müsaade etmeyeceklerini söyledi. Eğitimin ücretsiz olduğunu ve maddi durumu iyi olmayanlara da şartlı nakit yardımı yapıldığını hatırlatan Vali Kara, "Eğitimde her ne ad altında olursa velilerimizden ve öğrencilerimizden para talep edilmesi söz konusu olamaz. Buna rağmen para talep edenler hakkında gereğini yapar canını yakarız." açıklamasında bulundu. Para talep edilmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Vali Kara, bu durumun tespit edildiği takdirde de ilgili kişiler hakkında gereğinin yapılacağını belirterek, veli ve öğrencileri uyardı.

“OKULLAR TİCARETHANE DEĞİLDİR”

Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk ise okulların ticarethane olmadığını belirtti. Öztürk, şunları söyledi: “Kayıtların devam ettiği şu günlerde 1. sınıfa yeni başlayacak öğrenciler için ‘öğretmen borsası’ kuruldu iddiası çok ciddi bir iddiadır. Bu iddianın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından araştırılması ve kamuoyuna bilgi verilmesi gerekmektedir. Veliler ve öğretmenler bu durumdan rahatsızdır. Eğitim öğretim sürecinde böylesi ayrımların yapılması eğitime yapılan büyük bir darbedir. Bu yaklaşım biçimlerinin eğitim biliminin hiçbir yerinde olmaması gerekiyor. Çünkü okullar ticarethane değildir.”

"OKUL AİLE BİRLİĞİ HESAPLARI İNCELENMELİDİR"

Kayıt için ayrı, öğretmen için ayrı para istendiğini dile getiren Öztürk, “Okul aile birlikleri eli ile okul idarecilerinin para toplama işi yasal hale getirilmiştir. Para, ‘gönüllü bağış’ adı altında okul aile birliği hesabına yatırılmaktadır. Getirilen dekont okul idaresine verilmekte, paraya göre öğretmen seçimi gerçekleştirilmektedir. Bu açıdan okul aile birliği hesapları incelenmelidir.” ifadelerini kullandı.