Fatih’te öldürülen Tacikistan uyruklu muhalif Umarali Kuvatov, Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Zehirlenerek öldürülmeye çalışıldığını ifade eden Kuvatov’un eşi Kumriznisa, “Ölüm siparişini Tacikistan Devlet Başkanı vermiş. Ben istiyorum ki Türkiye Cumhuriyeti bu katili bulsun.” dedi.

Kuvatov 5 Mart Perşembe günü saat 22.30 sıralarında silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Cenazesi Adli Tıp Kurumu’ndan alınan Kuvatov için Fatih Camii’nde öğle namazından sonra cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı öncesinde Kuvatov’un eşi göz yaşlarını tutamadı.

Eşinin ölüm siparişinin Tacikistan Devlet Başkanı tarafından verildiğini ileri süren Kumriznisa Hafızova Kuvatov, “Ben istiyorum ki Türkiye Cumhuriyeti bu katili bulsun. Katilin yakalanmasını istiyoruz. Türkiye gittiğimiz 4. ülke. Güvenli ve Müslüman bir ülke olduğu için buraya geldik. Önce Özbek lider öldürülüyor. Sonra Tacik lider. Ne olmuş bu dünyaya bilmiyorum! Şehidi Tacikistan’a göndermek istedik. Tacikistan kabul etmedi. Adam ölmüş. Ondan bile korkuyorlar.” ifadelerini kullandı.

'YEMEKLERİMİZE ZEHİR KOYDULAR'

Kendilerinin de öldürülmeye çalışıldığını söyleyen Kuvatov, “Yemeklerimize zehir koydular. Umarali, zehir konulduğunu anladı. Sonra beni ve çocuklarımızı dışarı çıkardı. Ben de kötü oldum. Yere yığıldım o esnada bir ses duydum. Baktığımda Umarali Bey ölmüştü.” diye konuştu.

Cinayet öncesi evde Umarali Kuvatov ile pilav yediğini aktaran Tacikistanlı muhalif Hüseyin Aşuruf da yedikleri yemeklerin tatlarının farklı olduğunu dile getirdi.

‘İSTİHBARATI POLİSLE PAYLAŞTIK AMA POLİS GÖREVİNİ YAPMADI’

20 Şubat tarihinde Kumkapı’da Kuvatov’un yakınlarında, Tacikistan istihbaratından olduğunu düşündükleri bazı kimselerin olduğunu ifade eden Adalet Platformu Başkanı Adem çevik, “Bundan şüphelenip, Kuatov’u Kırklareli’ye gönderdirdik. Bu kişiler güvenlik kamerasından da tespit edilebilir. Bu istihbaratı polisle de paylaştık ama polis görevini yapmadı. Verdiğimiz isimlerin ifadesini bile almadı. Orada da bir ihmal var.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Tacikistanlı, Türkmenistanlı, Özbekistanlı mültecilerin iltica taleplerini reddetmemesi gerektiğini kaydeden Türkistan Derneği Başkanı Burhan Kavuncu ise şöyle konuştu: “Daha nasıl problem istiyorsunuz? Siyasi muhaliflerini İstanbul’da bulup, öldüren diktatörlük rejimi, acaba sizin iade ettiğiniz insanları nasıl muameleyle karşılayacak? Bunun sorumluluğunu Türk hükümetine hatırlatıyoruz.”

Kılınan cenaze namazının ardından Kuvatov’un cenazesi Sarıyer Mezarlığı’nda toprağa verildi.