İki yıl önce vefat eden Almanya Alevi İslam Birliği (AAİB) Başkanı Alişan Hızlı, Almanya’da yaşayan Müslümanların birlik ve beraberliği için yaptıklarıyla hafızalardan silinmiyor. Hızlı, vefatının ikinci yılında ailesi ve sevenleri tarafından Solingen'deki mezarı başında anıldı.

Hızlı’nın vefatını Almanyalı Türkler için büyük bir kayıp olarak gören sevenleri mezarı başında toplandı, Kur'an-ı Kerim ve dualar okudu. Törende konuşan Spektrum Merkezi Genel Koordinatörü Eyüp Üçler, Alişan Hızlı’nın Almanya'da yürüttüğü sosyal çalışmalarla sivil toplum kuruluşlarının takdirini kazandığını söyledi.

Hızlı’nın 'Cami de bizim cemevi de, Ramazan da bizim Muharrem de bizim' söylemiyle Alevi ve Sünni toplumları arasında her zaman birleştirici ve kaynaştırıcı rol üstlendiğini hatırlatan Üçler, “Bu yoldaki çalışmalarından dolayı her kesimden seveni vardı.” dedi. Sünni-Alevi birlikteliğine yıllarını veren Hızlı’nın Aleviliği İslam’ın dışında, Türkiye’deki Alevileri de azınlık göstermeye çalışanlarla mücadele verdiğini de hatırlatan Üçler, “Onu Alevi toplumu kadar Sünni toplumu da cesur bir Alevi olarak yad etmiştir. Kendisini şükran ve rahmetle anıyoruz.” şeklinde konuştu.

Alişan Hızlı'nın kızı Berrin Hızlı ise Sünni-Alevi birlikteliğine yıllarını veren babasının Alevi İslam inancının çok önemli temsilcilerinden biri olduğunu söyledi. Hızlı, “Babamın hayalinin gerçekleştiğini görmek hepimizi mutlu ediyor. Ben de hayatım boyunca onun yolunda ilerlemeye devam edeceğim.” dedi. Alişan Hızlı’nın ömrünü Alevi-Sünni birlikteliğine adaması mezarına da yansımış, Allah, Muhammed ve Ali lafızlarının yazılı olduğu kabir de ayrıca Hızlı’nın 'Cami de bizim cemevi de, Ramazan da bizim Muharrem de bizim' sözü yazılı.

2013 yılında mide kanseri teşhisi konan Alişan Hızlı, Giessen Üniversite Kliniği'nde tedavi görmüş, ancak bu hastalığı yenememişti. 1949 yılında Tunceli'nin Ovacık ilçesinde doğan Hızlı, 1967 yılından beri Almanya'da yaşıyordu. Bir dönem Cem Vakfı yönetim kurulunda da yer alan Hızlı, 2009 yılında Almanya Alevi İslam Birliği'ni kurmuştu. Toplumlar arası diyalog için çalışmalar yapan Alişan Hızlı, evli ve iki çocuk babasıydı.