Önceki gün, 'Haramzadenin rapor oyunu' başlığıyla Star gazetesinin manşetinde yer alan haberde, Ali Demir adlı vatandaşın Antalya'nın Korkuteli ilçesinde sahip olduğu 1500 dönümlük arazisinden 10 dönümünü Rasanet Gençlik Vakfı'na bağışladığı, ancak vakfın taahhüdünü yerine getirmediği gerekçesiyle şikayetçi olduğunu iddia etmişti. 82 yaşındaki Ali Demir'in oğlu Orhan Demir'in anlattıkları ise olayın Star'ın iddia ettiği gibi olmadığını ortaya koydu. Hizmet Hareketi'ne yapılanlar nedeniyle 'ciğerinin yaralandığını' ifade eden Orhan Demir, “Vakıf suçsuz, masum.” dedi.

'BAĞIŞLANAN ARSANIN İMARI YOK, TARLA HÜKMÜNDE KISA VADEDE İNŞAAT YAPILAMAZ'

Cami yeri bağışlamasına rağmen çalışma başlatılmadığı iddiasıyla arsasını geri isteyen Ali Demir’in vakfa yazılı bir başvuru yapmayıp, BİMER’e şikayette bulunduğu ortaya çıktı. Korkuteli Cumhuriyet Savcılığı’nın şikayeti soruşturmaya gerek olmadığına dair kararının ardından 3 ay geçmesine rağmen vakfa iade için başvurmayan Ali Demir’e Rasanet Gençlik Vakfı bir ihtarname göndererek, “Yargı kararı olmaksızın, bağış konusu taşınmazın bağışlayana iade edilmesi mümkün değil. Bize başvursaydınız mezkur arsanın iadesi için resmi yazışmalar yapılabilirdi.” dedi.

Vakıf arsayı hemen iade edebileceklerini belirttiği ihtarnamede ilgili yerin tarla hükmünde olduğuna dikkat çekti: “İşlemler 36 günde tamamlanmıştır. Burada bir oldu-bittiden bahsedilemez. Taşınmazın defalarca geri istendiği doğru değildir. Vakfımıza hiçbir yazılı müracaat olmamıştır. Mezkur taşınmaza 'okul ve cami' yapılmadığından bahsedilmektedir ki, size vaat ettiğimiz ve sizin belirlediğiniz şart 'eğitim amaçlı' kullanmaktır. Bağış şartında bir süre belirtilmediği gibi taşınmazın bulunduğu bölge imar planı dışında kaldığından kısa vadede üzerine amacına uygun bina yapılması mümkün değildir.”

'OLAY CEMAATE YÜKLENİYOR, CEMAATLE HİÇ BİR ALAKASI YOK'

Babasının olayında Star'ın iddia ettiğinin aksine Rasanat Gençlik Vakfı'nın “Hiçbir suçu olmadığını” belirten Orhan Demir, sıkıntının Tapu Müdürlüğü'ndeki devir işlemleri sırasında yaşandığını söyledi. Babasının arsayı 'okul ve cami' şartıyla bağışladığını, ancak Tapu Müdürlüğü görevlilerinin bunun olamayacağını söyleyip 'eğitim amacıyla' ifadesini kullandıklarını ifade eden Orhan Demir, “Babam da buna sinirlenmiş. Biraz da siyasi olaylar nedeniyle kızdı. O şartlar yazılmış olsa hiçbir sıkıntı yoktu. Tapu müdürü kimse asıl suçlu o. Olay cemaate yükleniyor, cemaatle hiç bir alakası yok. Vakıf masum. Buradaki tapu müdürü kimse o şartları yazması gerekirken yazmamış. Fakat şimdi kime anlatacaksın? Allah her şeyi biliyor, görüyor.” diye konuştu.

'VAKIFLA BEN GÖRÜŞTÜM, DAVA AÇIN ARSAYI GERİ İADE ETMEYE HAZIRIZ DEDİLER'

Orhan Demir, Rasanat Geçlik Vakfı'na yapılan polis baskını ve Star gazetesinde çıkan haberle ilgili şöyle dedi: “Benim ciğerim yaralanıyor. Olayın iç yüzünü biliyorum. Bir tapu müdürü yüzünden insanlar mağdur ediliyor."

İşin temelinde siyasi gerginliğin yattığını, vakfın birkaç sene daha vaadini yerine getirmese bile sıkıntı olmayacağını kaydeden Orhan Demir, bizzat kendisinin görüştüğü vakıf yetkililerinin arsayı geri iade etmeye hazır olduklarını ancak bunun için dava açılması gerektiğinin söylendiğini aktaran Orhan Demir şöyle konuştu: “Vakıf, 'Dava açın yeri geri veririz. Gönülsüz yeri almayız. Sadece yargı yolu olmadan verme yetkimiz yok. Amca dava açsın yeri geri verelim' dediler. Burada bazı işgüzarlar var. Bunlar 'Senin yeri geri vermez, aldığı yeri satarlar' diyorlar. Babam bunlardan etkileniyor. 'Böyle bir şey olmaz, bunlardan sıkıntı gelmez. Sen dava aç dedim'. Benimle de konuşmuyor.”

Babasının 82 yaşında olduğunu, AKP'lilerden ve cemaate kızan insanların konuşmalarından etkilendiğini belirten Orhan Demir, “Bir şeye takılıp kalıyor. Bazı şeyleri idrak edemiyor. Kendi bulunduğu toplumdan etkileniyor. Bu konuda ben de muzdaribim.” dedi.

VAKFA BİR BAĞIŞ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Rasanet Gençlik Derneği Müdürü Ergun Gürzal, vakfa yapılan bağışların hangi süreçler sonunda gerçekleştirildiğini şöyle açıkladı: "Bağışçı müracaat eder. Vakıf yönetim kurulu bu bağışı kabul edeceğine dair karar alır. Bu karar Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne gönderilerek bağışın kabulü için izin ve yetki belgesi talep edilir. Gelen yetki belgesi bağışçıya verilir. Bağışı yapacak kişi bu belgeyle tapuda dosya açtırır. İşlemler tamamlandığında vakıf yetkilisi gidip tapuyu devralır. Tüm bu süreç aşağı yukarı 30-40 gün sürüyor. İddia edildiği gibi insanların mülkünü bir oldu bittiye getirerek ellerinden alınması mümkün değil."