Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin kanunun iptaline ilişkin gerekçeli kararı ile 'dershanelerin faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini' belirttiğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı ile 'dershaneler yasaklanmamalı' dediğini vurgulayan Köprülü, “Ancak şunu çok açıklığıyla söylemem gerekir ki çok gecikmiş bir karardı. Baştan böyle bir kanun ortaya çıkmamalıydı, gelmemeliydi. Madem ki çıktı bir defa bunun Anayasa Mahkemesi tarafından çok daha önceden verilmiş olması gerekirdi.” eleştirisinde bulundu.

AYM’nin gerekçeli kararını açıklayarak dershanelerin devam etmesi gerektiğini vurguladığını kaydeden Köprülü, “Dershaneler yasaklanmamalı diye gerekçeli kararda bir açıklama yapıldı. Ancak şunu çok açıklığıyla söylemem gerekir ki, çok gecikmiş bir karardı. Baştan böyle bir kanun ortaya çıkmamalıydı, gelmemeliydi. Madem ki çıktı bir defa bunun Anayasa Mahkemesi tarafından çok daha önceden verilmiş olması gerekirdi. Sektörün bütününü ele aldığımızda şu anda herkes mağduriyet içerisinde. Veliler ne olacağını bekliyor, temel liseye dönüşenler bekliyor, dershane devam edecekse kayıt almayı bekleyenler bekliyor. Dolayısıyla şu anda bir kaosu hep beraber yaşıyoruz.” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin kanunun iptaline ilişkin gerekçeli kararını yayımladı. Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü gerekçeli kararla ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu. ÖZDEBİR olarak bugüne kadar dershanelerin devamını savunduklarını belirten Köprülü, “Hatta bunu en son Anayasa Mahkemesi’nin bizi davetinde de bu duygu ve düşüncelerimizi aktardık. Bu duygu ve düşüncelerimizde bir değişiklik yok. Baştan olduğu gibi dershaneler bu ülkenin kazanımıydı, devam etmeleri gerekiyordu.” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını açıklayarak dershanelerin devam etmesi gerektiğini vurguladığını kaydeden Köprülü, “Dershaneler yasaklanmamalı diye gerekçeli kararda bir açıklama yapıldı. Ancak şunu çok açıklığıyla söylemem gerekir ki, çok gecikmiş bir karardı. Baştan böyle bir kanun ortaya çıkmamalıydı, gelmemeliydi. Madem ki çıktı bir defa bunun Anayasa Mahkemesi tarafından çok daha önceden verilmiş olması gerekirdi. Sektörün bütününü ele aldığımızda şu anda herkes mağduriyet içerisinde. Veliler ne olacağını bekliyor, temel liseye dönüşenler bekliyor, dershane devam edecekse kayıt almayı bekleyenler bekliyor. Dolayısıyla şuanda bir kaosu hep beraber yaşıyoruz.” diye konuştu.

"BAKANLIK BİR AN ÖNCE YOL HARİTASINI AÇIKLAMALI"

“Bunun sonucunda karar ne olursa olsun bir mağduriyet olur mu? Olur. Bunu da saklamaya gerek yok.” diyen Köprülü, sözlerine şöyle devam etti: “Biz şu andan itibaren bakanlığın vereceği kararları sabırsızlıkla bekliyoruz. Bir anlamda top bakanlıkta. Bizler talepte bulunuyoruz ama bizler kanunu yönlendiren, onu yorumlayıp uygulayan kesim değiliz. Biz sadece beklenti içerisinde olabiliriz. Bütün bunları değerlendirecek olan bakanlıktır. Bakanlığın çok kısa süre içerisinde bir yol haritası çizeceğini bekliyoruz.”

"TEMEL LİSELERE OKUL SAATLERİ DIŞINDA KURS VERME HAKKI VERİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Önceki görüşmelerinde bakanlığın temel liseleri devam ettireceğini belirttiğini vurgulayan Köprülü, “Temel liseler eğer devam edecekse bizim ilave bir talebimiz olabilir bakanlıktan. Madem ki dershaneler, kurslar öğrenciye bir üst okula hazırlama kursları verilebilecekse, temel liselere bu hakların da verilmesini talep ediyoruz. Temel liseler okul saatleri içerisinde temel lise hizmetini yürütürken okul saatleri dışındaki kalan sürede de öğrencilere dışarıdan kayıt alarak bir üst okulun sınavlarına hazırlanacak öğrencilere kurs yapma hakkını alırlarsa bir parça daha mağduriyetlerin önüne geçebiliriz. Sabırsızlıkla Milli Eğitim Bakanlığı’nın yol haritasını ve vereceği kararları bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Dershaneler, gerekçeli kararın ardından kayıt almaya başlayabilirler mi?” sorusuna Köprülü şu cevabı verdi: “Önerim, bakanlığın kararlarını beklemekte yarar var. Bakanlık yeni bir açıklama yapar, alamazsınız kayıt derse bu şunu doğurur. Birtakım yeni yasal süreçleri doğurabilir. Ama hangi kurum bu saatten sonra tekrar kayıt almadan o yasal süreci bekleyerek ayakta durabilir. Bu büyük bir soru işaretidir. Bu bakımdan birkaç gün daha bekleyip açıklamalara göre bir yol haritasını çizmelerini tavsiye ederim. Bakanlığımızın bir an önce karar vermesini, yol haritasını çizmesini, bunun hayati önem taşıdığını vurgulamak istiyorum.”

AYM, DÜZENLEMENİN ANAYASA'NIN 13, 42. VE 48. MADDELERİNE AYKIRI OLDUĞUNU VURGULADI

Dershanelere ilişkin düzenleme yapılırken, bireylerin tercihleri doğrultusunda okul dışı eğitim alma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik farklı çözüm yollarının öngörülmesi gerektiği vurgulanan gerekçede, “Belirtilen nitelikte bir düzenleme getirilmeksizin ve demokratik toplum düzeni yönünden zorlayıcı bir neden ortaya konulmaksızın, sınırlama amacını gerçekleştirecek, daha az sınırlayıcı araçlara da başvurulmadan tamamen yasaklayıcı bir yöntemle dershanelerin kapatılması, teşebbüs özgürlüğüne demokratik toplum düzeninde gerekli olmayan ölçüsüz bir sınırlama niteliğindedir” denildi. Gerekçede, söz konusu nedenlerle, dava konusu kuralların, Anayasa'nın 13, 42. ve 48. maddelerine aykırı olduğu ve iptalinin gerektiği vurgulandı.