Özgür-Der Adana Şubesi üyeleri, 28 Şubat sürecinde mağdur olan insanların mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istedi.

28 Şubat’ın yıldönümü nedeniyle İnönü Parkı’nda biraraya gelen Özgür-Der üyeleri, slogan atarak mağduriyetlerin hala giderilmediğini belirtti. Grup adına basın açıklamasını okuyan Özgür-Der Adana Şube Başkanı Hakan Yalınız, 28 Şubat sürecinde hukuk dışı yöntem ve dayatmalarla haklarında açılmış soruşturma ve yürütülmüş yargılamalar neticesinde mağduriyetleri devam eden kişilerle ilgili acilen yeniden yargılama yolunun açılmasını istedi. Bu sürecin daha fazla haksızlık ve zulme sebep olmaması için 28 Şubat darbe süreci mağdurlarının acilen tahliye edilmelerinin hukukun ve adaletin gereği olduğunun altını çizen Yalınız, “28 Şubat hukuksuzluğuna dair hukuk cephesine yansıyan çok daha vahim ve can yakıcı bir zulüm uygulamasının ise yıllardır adeta unutulmaya terk edilmiş oluşunu, görmezden gelinmesini ibretle izliyoruz. Öyle ki, bir yandan darbeciler yargılanırken, diğer yandan da darbe sürecinde kotarılan hukuksuz yargılamalar neticesinde mahkûm ve mağdur edilenlere ilişkin olaraksa hala hiçbir düzenlemenin yapılmamış olması büyük bir çelişki, tam bir tutarsızlıktır.” dedi.

'HALA PEK ÇOK KİŞİ CEZAEVLERİNDE TUTULMAKTA YA DA ÜLKE DIŞINDA YAŞAMAK DURUMUNDA'

28 Şubat’ın toplumda hâlâ kanayan bir yara konumunda olduğunu vurgulayan Yalınız, “Karanlık sürecin düşmanlaştırdığı İslami kimlikli kişilere yönelik takibat ve yargılamalar neticesinde verilen ağır cezalar nedeniyle hala pek çok kişi cezaevlerinde tutulmakta ya da ülke dışında yaşamak durumundadır. Uzun zamandır bununla ilgili tartışmalar sürmesine rağmen, hala bu mağduriyetleri sonlandırma adına yargı bazında somut bir adım atılmamıştır.” diye konuştu.

Yalınız ayrıca, Ergenekon–Balyoz davaları sürecinde de yaşandığı üzere, 28 Şubat davası sanıklarının da tümüyle tahliye edilmelerinin ve yargılanmalarının tutuksuz sürdürülmesinin de bu kişilere isnat edilen suçla birlikte düşünüldüğünde çok ciddi bir hukuki garabet oluşturduğuna dikkat çekti.