Pak Eğitim İş Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran, Anayasa Mahkemesi’nin dershaneleri kapatmayı öngören yasayı iptal etmesiyle, dershanler serbest hale geldiğini söyledi. Kayışkıran, “Milli Eğitim Bakanlığı, yasal boşluk oluştuğu iddiasıyla yeni bir yönetmelik hazırlamıştır. Ancak, bu yönetmelik, halen faaliyetlerine devam eden dershanelere ilişkin hiçbir düzenleme içermemektedir.” dedi.

Pak Eğitim İş Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve MEB’in yayınladığı yönetmeliği yazılı açıklama ile değerlendirdi. Kayışkıran’ın açıklaması şöyle: “Mevcut dershaneler, yasalar çerçevesinde alınmış ve halen geçerli olan ruhsatları bulunan ve fiili olarak da halen yasal faaliyetlerini sürdüren öğretim kurumlarıdır. MEB’in yayınladığı yönetmelikte sadece özel öğretim kurslarının uyacağı şartlar ve esaslar yer almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, son hazırladığı yönetmelikle bir takım yeni kurslar ihdas etmektedir. Sözkonusu yönetmeliğin hiçbir maddesinde dershane ifadesi geçmemektedir. Bu nedenle yönetmelik dershane yönetmeliği olarak adlandırılamayacağı gibi, hukuken de dönüşüm başvurusu bulunmayan dershanelere ilişkin hiçbir bağlayıcı hüküm içermemektedir. Çünkü yönetmelikte, özel kursa dönüşmek istemeyen dershanelerin halen yasal olarak kullandıkları ruhsatlarının iptaline ilişkin hiçbir düzenleme bulunmamaktadır.
Bütün bu nedenlerle, ortada ne dershaneleri ne de üyemiz olan dershane çalışanlarını kaygılandıracak bir durum yoktur.
Bütün bu hukuki gerçeklere rağmen, hangi düzeyde olursa olsun, herhangi bir Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi, dershanelerin faaliyetlerini engelleyici bir tutum içerisine girer veya hukuken yapması gereken işlemleri yapmaz, yavaşlatır ya da geciktirir ise yaşanan durum yazılı olarak kayda geçirilerek söz konusu işleme karşı idari mahkemelerde dava açılabilecektir.
Üyelerimize ve çalıştıkları kurumlara bir çağrıda bulunuyoruz: AYM’nin dershaneleri kapatmayı amaçlayan yasayı iptal etmesiyle birlikte yeniden serbest hale gelen eğitim faaliyetlerinizi engelleyecek, aksatacak, zorlaştıracak herhangi bir muamele veya baskı ve engelleme ile karşılaşırsanız, durumu mutlaka sendikamıza iletin. Pak Eğitim İşçileri Sendika Hukuk Bürosu, sizlere eksiksiz olarak her türlü hukuki desteği sağlayacaktır.”