Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Aksiyon-İş) ile Cihan Sendikaları Konfederasyonu'na (Cihan-Sen) bağlı işçi ve memurlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Kent Meydanı'nda kutladı. Aksiyon-İş'e bağlı Pak Enerji İşçileri Sendikaları Genel Başkanı Murat Bingöl, "Sayın Cumhurbaşkanımız, sürekli 'en az üç çocuk yapın' diyor. Ben 950 lira maaşla nasıl üç çocuk yapayım? Gelin, oturup, konuşalım, asgari ücreti 2 bin lira yapın, eğer ben de 5 çocuk yapmazsam adam değilim." dedi.

Sabahın erken saatlerinde Kent Meydanı'nda toplanan Aksiyon-İş ve Cihan-Sen'e bağlı sendikalara üye işçi ve memurlar, 'Sendika barajına hayır, Aşırana, taşerona hayır' ile 'Hukuk, ekmek, hürriyet, ülke bize emanet' şeklinde sloganlar attı. Sendikalara hitaben konuşan Pak Enerji İşçileri Sendikaları Genel Başkanı Murat Bingöl, iş kazalarında her sene binlerce işçinin kurban edildiğini söyledi. Bingöl, şunları kaydetti: "Son bir yılda tam bin 886 işçi iş kazalarında öldü. Neden? Çünkü devlet yeteri oranda iş sağlığı güvenliğini sağlamamaktadır. Devlet, güvenliğini detaylı oranda teftiş etmemektedir. 16 bin işletmeye bir müfettiş düşüyor. Bu müfettişler eğer yandaşsa, birilerinin yanındaysa zaten denetim yapmıyorlar. Maden ocaklarına gittiklerinde, yetkilileri tanıdıkları için daha öncesinden haber gönderiyorlar, o gün işçiler çalışmıyor, temizlik yapıyorlar. Bizim madem ocağı oluyor 5 yıldızlı otel, teftiş heyeti geliyor nereyi denetlesin, her taraf pırıl pırıl. Teftiş heyeti raporu sunduktan sonra orayı terk ediyor işte maden kazaları meydana geliyor."

'ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRA OLURSA 5 ÇOCUK YAPARIM, YAPMAZSAM ADAM DEĞİLİM'

950 liralık asgari ücretin geçinmek için yeterli olmadığının altını çizen Pak Enerji-İş Sendikası Genel Başkanı Bingöl, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımıza seslenmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, sürekli 'en az üç çocuk yapın' diyor. Ya ben 950 lira maaşla nasıl üç çocuk yapayım. Gelin, oturup, konuşalım, asgari ücreti 2 bin lira yapın, eğer ben de 5 çocuk yapmazsam adam değilim." diye konuştu.

Pak Eğitim İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mehmet Özdemir ise şunları söyledi: "Biz emekçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde yakıp yıkmak, kırıp dökmek için değil, demokratik hakkımızı kullanarak sorunlarımızı, haklarımızı, taleplerimizi dile getirmek, özgürlük, demokrasi ve adalete sahip çıkmak için meydanlardayız. Ne yazık ki yıllardır dile getirdiğimiz sorunlarımız hep görmezden gelindi. Çözülmek şöyle dursun, her geçen gün yenileri eklendi. Buradan hep birlikte sesleniyoruz; emekçiyi görmezden gelenler, emeği yok sayanlar, kendileri er ya da geç yok olmaya mahkumdur."

EMNİYET MENSUPLARINA TEŞEKKÜR EDİP MEYDANDAN AYRILDILAR

Aktif Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Kaygısız ise şunları dile getirdi: "Ne yazık ki toplumsal barış ve huzurun tehlikeye girdiği, hoşgörü mayasının ve bir arada yaşama kültürünün yok edilmek istendiği zamanlardan geçiyoruz. Türkiye'yi yönetenlerin yavaş yavaş daralttığı özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin sınırlarını tekrar genişletmek, bunu hedefleyenlerin heveslerini kursaklarında bırakmak için tepkimizi medeni bir biçimde ve anayasadan doğan haklarımıza dayanarak özgürce ifade etmek istiyoruz."

Sendika üyeleri, yapılan açıklamaların ardından emniyet mensuplarına teşekkür ederek meydandan ayrıldı.