Pak Tarım Orman İşçileri Sendikası Genel Başkanı İlhan Polat, tarım işçilerinin hayatını kaybettiği trafik kazasıyla ilgili olarak, “Bu bir kaza değil cinayettir. Çünkü insan hayatı hiçe sayılmıştır. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, gerekli önlemleri almadan üstü açık kamyon, kamyonet ve römorklarla yolcu taşımak suçtur.” dedi.

Manisa Gölmarmara ilçesinde meydana gelen trafik kazası hakkında basın açıklaması yapan Genel Başkanı İlhan Polat, kazasında hayatını kaybeden 15 tarım işçisine Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına, başsağlığı diledi. Polat, “Bu bir kaza değil cinayettir. Çünkü insan hayatı hiçe sayılmıştır. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, gerekli önlemleri almadan üstü açık kamyon, kamyonet ve römorklarla yolcu taşımak suçtur.” diyerek gerekli hiçbir tedbirin alınmadığın için 13’ü kadın 15 emekçinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Yörede yaşayanlar, kazanın yaşandığı yerde yol ve trafik kontrolleri ile ilgili de ihmallerin bulunduğunu söylediklerini kaydeden Polat, “Pak Tarım Orman İşçileri Sendikası olarak olaya ilişkin bütün ihmal ve sorumsuzlukları araştırıp gerekirse hukuki işlem başlatacağız.” diye konuştu.

HAYATINI KAYBEDENLER GÜNLÜK 40-50 TL İÇİN ÇALIŞIYORDU

Hayatını kaybedenlerin günlük 40-45 TL için sabah-akşam demeden devamlı çalıştıklarını belirten Polat, şöyle devam etti: “Ülkemizde ne yazık ki zaten her türlü sosyal güvenceden mahrum şekilde çalıştırılan tarım işçilerimiz, birçok açıdan insanlık dışı muamelelere muhatap oluyor. İlkel yöntemlerle yapılan taşıma bunlardan sadece biri. Kurbanlık hayvan taşırken dahi belli sayılarda ve belli şartlarda taşıma yapılırken, bu insanlar gerekli önlemler alınmadan, kamyon kasalarında, traktör römorklarında tıkış tıkış taşınıyor. Yetkililer de maalesef bu konuda gerekli denetimleri yapmıyorlar.”

ÇALIŞMA SAATLERİNİN SINIRI YOK; GÜNLÜK 12-15 SAAT ÇALIŞAN VAR

Tarım ve ormancılık alanındaki çalışanların tamamının kayıt dışı ve her türlü güvenceden yoksun çalışmakta olduğunu iddia eden Polat, “Bu nedenle iş kazalarına karşı da hiçbir hak talep edememekte. Çalışma sürelerinin belli bir sınırı yok. Günlük 12-15 saat çalışan işçiler var. Çocuk işçi çalıştırılması, son derece yaygın. Birçok bölgede, tarım çalışanlarının yarısı yasal çalışma yaşı sınırının altındakilerden oluşmakta.” ifadesinde bulundu.

Tarımda çalışan işçilerin yağın olarak göçebe olduğunu vurgulayan Polat, Türkiye’nin doğu ve güneydoğusundan diğer bölgelere giderek çalışan yüz binlerce insanın var olduğunu söyledi. Göçebe yaşama bağlı olarak barınma sorunlarının yaşandığının altını çizen Polat, “Bu insanlar, çoğu yerde, derme çatma çadırlarda, mahremiyetin korunamadığı ortamlarda, hijyenden uzak, her türlü hastalığa açık halde çalışmakta. Bütün bu sorunların çözümü için, yasal mevzuattan uygulamadaki yanlış kabullere uzanan birçok değişikliğe ihtiyaç var. 15 kardeşimizin hayatını kaybettiği kaza görünümlü cinayet münasebetiyle, bütün ilgilere bir kez daha hukuken, vicdanen ve ahlaken sorumluluklarını hatırlatıyor, çözüm için somut adımlar atmaya çağırıyoruz.” açıklamasında bulundu.