Türkiye'nin NATO'dan talepte bulunması üzerine, ocak ayında denizyolu ile İskenderun'a getirilerek Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te konuşlandırılan patriot hava savunma sistemleri 7 aydır aktif çalışıyor. 

Suriye'de Esed rejimi tarafından kimyasal silahların kullanılmasının ardından gözler, bu üç ilde konuşlandırılan patroit hava savunma sistemlerine çevirdi.

Çoğunluğu Alman olmak üzere Hollanda ve Danimarka askerlerin görev yaptığı birlikte, hakim noktalara yerleştirilen radarlar 24 saat izleme yapıyor. Türk hava savunma kabiliyetini desteklemek maksadıyla Almanya'dan gelen batarya ve askeri personel Kahramanmaraş'a, Hollanda'dan getirilenler Adana'ya ve ABD'den getirilenler de Gaziantep'e yerleştirilmişti.

Son bir ay öncesine kadar Suriye'de 300 civarında roket atışı tespit eden patroit ekiplerinin kışladaki hareketliliği dikkati çekiyor.  Suriye hava sahasındaki hareketlilik, radar sisteminin kurulduğu Ahir Dağı eteklerindeki Gazi Kışlası'ndan izlenmeye devam ediyor. Balistik bir füzenin ateşlenmesi durumuna karşı her türlü tedbiri alan birliğe, son zamanlarda üst düzey ziyaretlerin de yapıldığı öğrenildi.

Alman Patriot Birliğinin Komutanı Albay Marcus Ellermann'ın Türkiye'deki görev süresinin sona ermesinin ardından görevi devralan Albay Bernd Stöckmann da kente zaman zaman ziyaretler gerçekleştiriyor.

Türk kökenli 3 askerin de görev yaptığı Alman birliğinde tüm askerler, kendileri için hazırlanan ve prefabrik binada ikamet ediyor.

-Adana'daki bataryalar

Hollanda'dan gelen batarya ve askeri personel, Adana İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığı ile Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı olarak kullanılan Recai Engin Kışlası'nda olası saldırıya karşı hazır bekletiliyor. Hollanda'ya ait 2 patriot bataryasının Recai Engin Kışlası'nda 5, İncirlik Hava Üssü'nde ise 7 fırlatıcısı bulunuyor.

ABD'den gelen batarya ve askeri personel ise Gaziantep'teki 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı General Hüseyin Ataman Kışlası'nda, Almanya'dan getirilenler ise Kahramanmaraş'taki Gazi Kışlası'nda aktif bekliyor.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ve Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, 23 Şubat'ta İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığında konuşlandırılan patriot savunma sistemini incelemişti.

NATO Müttefik Harekat Komutanı Orgeneral Philip M. Breedlove de beraberindeki heyetle 11 Temmuz'da, İncirlik'teki patriot savunma sisteminde görevli Hollandalı askerleri ziyaret etmişti.