Boğaziçi Üniversitesi Vedat Yerlici Kongre Merkezi’nde Enerji Ekonomisi Derneği (EED) üyelerine hitap eden Gülen, “Petrole endeksli doğal gaz fiyatlarının indiği ve ithalâtçı ülkeler rahatladığı için yeni ve yerli enerji bulma gereği ivediliğini yitirmiş görünüyor ki bu uzun vadede yanlış olabilir.” dedi.



Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da “Petrol fiyatları Türkiye’de enerji yatırımlarında rehavete neden olmamalı.” uyarısında bulundu.

Kumbaroğlu, petrol fiyatlarının Japonya, Almanya, İtalya, Türkiye gibi ithal petrole dayalı ülkelerin ekonomilerine olumlu sirayet edeceğini ancak kaya gazı yatırımlarına sekte vuracağını dile getirdi.

Türkiye’nin kaya gazı adına ciddi birikimi olduğunu, bu alana odaklanması gerektiğini anlatan Kumbaroğlu, şunları ifade etti:

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi kaya gazı üretimi için verimli. 2 sene evvel sondajın başladığı Diyarbakır’da Sarıbuğday kuyusunda çatlatma faaliyetlerinin akıbeti bekleniyor. Türkiye’de kaya gazı ve petrol varlıklarından yararlanmak için sondajların artması gerekiyor. Bunu çevreye zarar vermeden yapmak mümkün. Güneydoğu Anadolu’da Dadaş formasyonu ve Trakya’da Hamitabat formasyonu dışında Tuz Gölü ve Sivas civarı kaya gazı olduğuna kanaat getirilen diğer alanlar olarak ön plana çıkıyor. Kaya gazı konusunda böylesine önemli bir coğrafyayı verimli kullanmak gerek.”