Bursa’da, sokakta dolmuş bekleyen 18 yaşındaki bir gencin, sivil polisler tarafından araca alınıp götürülerek dövüldüğü iddia edildi. ‘Hırsızlık şüphelisi’ olduğu gerekçesiyle araç içerisinde darp edilen genç, GBT'sinin temiz olması sebebiyle karakolda ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Hastaneden darp raporu olan gencin ailesi konuyu yargıya taşıyacak.

Meclis'te görüşmeleri süren İç Güvenlik Yasa Tasarısı ile ilgili tartışmalar sürerken kanun çıkmadan polis, kanunu uygulamaya geçirdi. Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesi Şirinevler Mahallesi’nde yaşayan İsmail Kahraman (18), minibüse binerken ‘hırsızlık şüphelisi’ diye araca bindirilip polisler tarafından dövüldüğünü söyledi. Kahraman başından geçenleri şöyle anlattı: "Benim halamın oğlu minibüsçü. Kestel Halk Eğitim Merkezi’ne gitmek istiyordum, telefonla dedim ‘beni oraya bırakır mısın?’, ‘bekle geliyorum’ dedi. Onu beklerken bir Doblo araç geldi yanımda durdu. Birisi inerek, ‘genç gel, polis’ dedi. Ben de, ‘olabilir’ dedim. ‘Kimliğini göster’ dedi, ‘sen göster’ dedim. İkisi birlikte arabadan indi, kimliğini açmasıyla kapaması bir oldu, göremedim. Kimliğimi verdim, hiç bakmadan beni direkt arabaya attılar. Atar atmaz arkadaki beni dövmeye başladı. Şoföre dışarıdakilerden biri sordu, ‘bu çocuğun suçu ne?’ diye. Ona, ‘hırsızlık zanlısı’ demişler. Kapıyı kapatıp arabayı sürdüler. Mahallenin etrafında dolaştık bir süre, bu sırada beni arkadaki dövüyordu."

'DAYAK ATTIKTAN SONRA GBT’ME BAKTILAR'

Dayak yedikten sonra polislerin GBT sorgusuna baktığını belirten İsmail Kahraman, şöyle devam etti: "Dediler ki ‘sen dua et GBT temiz. Dua et Mehmet’e denk gelmedin, insaniyetimize denk geldin dedi. O da sert bir polismiş herhalde. Yüzüme tokatla yumrukla vurdu, karnıma diziyle vurdu. Yüzümde yüzük izi çıktı. Hayatımda ilk defa sivil polis gördüm. Karakolda ifademi aldılar. Sert bir şekilde ‘gel buraya polis’ dediler dedim, ‘diyebilir onlar polis’ dediler. O zaman devlet eğitim versin bunlara. Daha sonra beni bıraktıklarında dalga geçer gibi, paran yoksa para verelim Kestel’e git dediler."

BABA: İÇ GÜVENLİK PAKETİNİN PROVASI MI YAPILIYOR?

Yaşananlar karşısında şoke olduğunu belirten baba Sefer Kahraman ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Ben orada yoktum, yeğenlerim haber verdi. Kahvenin oraya gittiğimde, kahveci arkadaş, ‘müdahale ettik ama dinlemediler, aldı götürdüler’ dedi. 155’i aradık, aracın plakasını verdik, ‘sivil ekip’ dediler. Zaten bir süre sonra da oğlum geldi. Herhalde bu iç güvenlik paketinin provası yapılıyor daha kanun çıkmadan. Gel istediğin gibi bir çocuğu al götür, döv sonra bırak. Bir de dalga geçer gibi yol parası teklif et. Emniyete gittik, ‘rollerinizi iyi ezberlemişsiniz’ diyorlar. Bu ne demek, biz bir zümrenin elemanı mıyız? Polislerin amirleri defalarca özür diledi. Muz cumhuriyeti mi burası, Patagonya’da mı yaşıyoruz? Şikayetçi olduk. Akşam bizi ikna etmeye çalıştılar, ‘özür dilesin vazgeçin’ dediler ama bu olayın takipçisiyim. Sağlık raporu aldık."